Milijun Hrvata ide na četverodnevni odmor

2.6.2010.
11:30
VOYO logo

Pribrojimo li im školarce, jer većina je škola u svom kalendaru Tijelovo predvidjela kao neradni dan, oko milijun Hrvata imat će četverodnevni odmor.

Zaposleni su se uglavnom sami snašli oko spajanja praznika i vikenda, no ima i tvrtki koje su se odlučile na kolektivni odmor. Djelatnici koprivničke gradske uprave spojit će vikend s blagdanom i odmarati se četiri dana, isto kao i zaposleni u gradskom Komunalcu i cijeloj Podravka grupi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Zvonko Mršić kaže da je ionako dio zaposlenika tražio dan godišnjeg odmora, pa su procijenili da bi radni dan više koštao od učinaka.

Zaposleni u gradskim službama Splita, pak, neće spajati Tijelovo, pa će svi službenici u Banovini u petak raditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U proizvodnim pogonima, u kojima je proizvodnju isplativije zaustaviti na nekoliko dana zaredom nego je uzastopce isključivati pa pokretati, također su spojili dane, kao u najvećem drvoprerađivaču Spačvi iz Vinkovaca te u Varteksu. Međutim, u više takvih tvrtki službenici mogu uzeti dan odmora, ali ne i radnici u proizvodnji, jer tempo posla tako diktira. Takav je slučaj u Plinari istočne Slavonije, u kojoj u petak ne radi administracija, ali rade dežurne tehničke ekipe i blagajne, piše Večernji list.

Za razliku od njih, u tvornici stakla Vetropack Straža u Humu na Sutli proizvodnja u četiri smjene nikako ne može stati, pa su se i službenici solidarizirali s radnicima te se nitko neće odmarati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To nije slučaj u Luci Rijeka, u kojoj će administracija uživati u četverodnevnom odmoru, a lučki radnici neće imati predaha. Slično je i u Uljaniku, u kojem će dio, uglavnom službenika, spojiti blagdan s vikendom, a dio radnika će to učiniti u dogovoru s voditeljima proizvodnje ako je moguće. Svi ne mogu jer ima puno posla.

Istru 'okupirali' Nijemci

Za produženi vikend mnogi će krenuti prema moru, a samo bi Istra mogla uknjižiti sto tisuća registriranih turista. Ta je regija, u kojoj je trenutačno najviše njemačkih turista, u lipanj, u kojem su čak tri praznika i neradna dana, ušla sa zaostatkom između jedan i dva posto prema prošloj godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsezonski minusi obilježavaju i ostatak obale, no na Kvarneru računaju s najvećom koristi od lipanjskih blagdana.

Prethodni članci:

arti-201005310005006 arti-201005260413006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo