ZAGONETNI BOGATAŠ / Milijarder koji se vješto krije od javnosti kupio još jedan hotel u Splitu: Imao je poseban razlog

Image
Foto: Milan Šabić/Ivo Čagalj/PIXSELL

Njemački milijarder i vlasnik svjetski čuvenog brenda obuće, Klaus Alex Birkenstock, nakon kupovine oronulog hotela Ambasador na čijem je mjestu sagradio novi, kupio je i hotel Bellevue

22.4.2023.
12:40
Milan Šabić/Ivo Čagalj/PIXSELL
VOYO logo

U petak je na trgoivačkom sudu u Splitu nakon desetljetnog natezanja konačno prodan splitski hotel Bellevue. Za 14.111.111 eura novim vlasnikom tog hotela postao je Klaus Alex Birkenstock, jedan od najvećih svjetskih obućara i vlasnik čuvenog njemačkog brenda nazvanog po njegovu prezimenu, piše Slobodna Dalmacija.

Image
OSTALA JE - 'PAF' /

Djevojka željela iznajmiti stan, umalo je pala na guzicu zbog onog što je vlasnica tražila: 'Gospođo, pa to je nelegalno'

Image
OSTALA JE - 'PAF' /

Djevojka željela iznajmiti stan, umalo je pala na guzicu zbog onog što je vlasnica tražila: 'Gospođo, pa to je nelegalno'

Birkenstock je očito vezan uz Split jer je 2016. godine kupio i hotel Ambasador, potom ga srušio i na istom mjestu sagradio novi hotel otvoren prošloga ljeta. Nakon što je a mjestu oronulog Ambasadora podigao prestižni hotel s pet zvjezdica, Splićane zanima kakvi su Birkenstockovi planovi s Bellevueom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaljubljenik u Dalmaciju, ljeta provodi u Brelima

O samom 54-godišnjem Birkenstocku, srednjem od trojice sinova - nasljednika obiteljskog obućarskog carstva čije cipele nose mnoge zvijezde, među ostalima Leonardo DiCaprio i Gwyneth Paltrow, ne zna se mnogo.

Jutarnji list ranije je pisao da profit nije jedini razlog zbog kojega je Birkenstock odlučio ulagati baš ovdje. Navodno je veliki zaljubljenik u Dalmaciju, pojsećuje je već više od 20 godina i ondje ima nekoliko atraktivnih nekretnina. Slobodna Dalmacija piše da najradije boravi u Brelima, ljeti i po nekoliko mjeseci. Točnije, u jednom obližnjem selu podno Biokova gdje je kupio i renovirao nekoliko seoskih kuća. Ondje mu se često pridružuju jegovi poznati prijatelji poput slavnog njemačkog golmana Manuela Neuera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vješt u trgovanju skupim penthouseima

Birkenstock je 2013. godine odstupio s mjesta izvršnog direktora obućarske kompanije koja je iz obiteljske tvrtke prerasla u korporaciju s 240 godina tradicije i odlučio se ozbiljnije posvetiti trgovanju nekretninama. ističe se, primjerice, kako je luksuzni penthouse u Miamiju na Floridi, kupljen 2009. godine za 9,9 milijuna doara, tri godine kasnije prodao za rekordnih 25 milijuna. dvije godien kasnije kupio je i penthouse u New Yorku, s pogledom na Kip slobode. Taj je platio manje od šest milijuna dolara, da bi u njega uložio još pet milijuna te ga 2014. prodao za 13 milijuna dolara.

Prema Forbesu, Klaus Alex Birkenstock "težak" je 1,6 milijardi dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo