MILIJAN BRKIĆ MOŽE BITI ZADOVOLJAN: / Nakon višemjesečne istrage za navodno nadziranje četiri žene ništa od optužnice - ni za njegova brata, kuma Curića niti Franju Vargu

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Nakon dovršenog istraživanja, čini se da neće biti ništa od podizanja optužnice protiv Milijana Brkića, njegova brata,

20.10.2019.
9:25
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku dovršilo je višemjesečno istraživanje pokrenuto protiv potpredsjednika Sabora i zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića, njegova brata Joze Brkića, kuma Blaža Curića i nekadašnjeg policijskog informatičara Franje Varge u kraku afere SMS, vezano za navodno nezakonito “nadziranje” četiri ženske osobe, doznaje Jutarnji list.

Jutarnji list također doznaje iz dobro upućenih izvora, da u ovom predmetu optužba protiv Brkića i ostalih gotovo sigurno neće biti podignuta budući da rezultati provedenog istraživanja nisu potkrijepili početne sumnje da su počinili inkriminirana kaznena djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, u osječkom tužiteljstvu, prema izvoru Jutarnjeg lista, navodno smatraju da nisu utvrđeni elementi kaznenih djela, nego eventualno blažih kaznenih djela, poput povrede tajnosti pisama, koji se, međutim, progone po prijedlogu oštećenih osoba. S obzirom da takvih prijedloga nema, ne može biti ni optužbe.

Neovlašteno presretanje podataka

Podsjetimo, policija je u pretrazi Vargine računalne opreme pronašla i podatke koji su se odnosili na SMS prepiske i e-mail korespondenciju određenih ženskih osoba. Na temelju tih podataka i izjava Varge u obrani koju je iznio u osnovnom predmetu, policija je provela kriminalističko istraživanje te je na koncu podnijela kaznenu prijavu nadležnom Državnom odvjetništvu u Osijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužiteljstvo je potom sredinom travnja otvorilo istraživanje protiv njih četvorice, bez da su naveli imena, koje se provodilo zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela neovlaštenog presretanja računalnih podataka, poticanja na neovlašteno presretanje računalnih podataka, pomaganja u neovlaštenom presretanju računalnih podataka i zloupotrebe naprava.

Kao oštećene osobe spominjale su se četiri žene u dobi od 49, 30, 42 i 31 godine, a nakon što se u medijima proširila informacija da je jedna od oštećenih ženskih osoba bila bivša supruga Milijana Brkića, Karmen Brkić, ona je u priopćenju optužbe nazvala sramotnim konstrukcijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DETALJAN UVID U ISTRAGU AFERE SMS: /

Evo kako je Milijan Brkić objasnio znakovitu poruku: 'Trebam li uistinu uništiti podatke?'

Image
DETALJAN UVID U ISTRAGU AFERE SMS: /

Evo kako je Milijan Brkić objasnio znakovitu poruku: 'Trebam li uistinu uništiti podatke?'

Oštećenice se nisu smatrale oštećenicama

Istraga u ovom predmetu je bila tajna kako bi se zaštitili osobni životi oštećenica. Jedna od ključnih stvari u postupku je što se dalo naslutiti da se oštećenice, posebice Brkićeva bivša supruga, ne smatraju oštećenicama, te su očito i prilikom ispitivanja u tužiteljstvu dale iskaze u korist osumnjičenicima, piše Jutarnji list. Ako, primjerice, nekome odobrite uvid u vaše računalne podatke, onda se teško može govoriti o neovlaštenom presretanju računalnih podataka.

Čini se i da provedena vještačenja nisu potkrijepila početne sumnje da je Franjo Varga stvarno nadzirao i “skidao” SMS korespondenciju pojedinih ženskih osoba koje su bile od interesa suosumnjičenicima, nego da je možda i u ovom slučaju, kao i za potrebe Zdravka Mamića, sam “slagao” prepiske i lažirao navodnu komunikaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božinović bez komentara

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović odbio je danas komentirati napise oko afere SMS prema kojima zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić neće biti optužen za nezakonito nadziranje četiri ženske osobe, poručivši da kao ministar ne zna i ne može govoriti o istragama koje provodi policija i DORH.

"Vi znate da ja kao ministar niti znam, niti mogu komentirati istraživanja koje provodi policija, a još manje mogu komentirati postupke koje provodi Državno odvjetništvo", izjavio je Božinović u Zaprešiću gdje je sudjelovao na međunarodnom vatrogasnom natjecanju Memorijal bana Josipa Jelačića. Ono što mogu reći je da sam informiran od glavnoga ravnatelja policije da hrvatska policija nema nikakvu službenu informaciju, naglasio je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo