OGLAS

GLASNOGOVORNIK VLADE / Milić: 'Mislim da Marić ne odlazi nezadovoljan iz Vlade. Premijer? Ma nije razočaran'

'Procijenio bih da je Marić u fazi kada je odlučio okrenuti novu životnu i profesionalnu stranicu i mi ga razumijemo', kazao je Milić

6.7.2022.
22:48
VOYO logo

Odlazak Zdravka Marića s pozicije ministra financija u RTL Direktu komentirao je glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Milić je komentirao zašto je Marić odlučio otići.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije svega, Marić će biti na funkciji do konca idućeg tjedna, otići će na sastanak Ecofina gdje će se donijeti završne odluke vezane za članstvo Hrvatske u euro području. Dao je velik doprinos u tome. Želio bih mu da se odmori, da se posveti obitelji. Ovo je iznimno stresan posao, koji zahtjeva maksimalan angažman, prisutnost i trud svakog člana Vlade. Što se tiče Zdravka i odlaska, o tome je obavijestio premijera prije nekoliko tjedana, razgovarali su o tome. Danas je Zdravko na sastanku užeg kabineta svim članovima Vlade, pa i koalicijskim partnerima Vlade, obratio se i imao jedan emotivan i srčan nastup gdje je i sam rekao da mu ovu odluku nije lako donijeti. Procijenio bih da je u fazi kada je odlučio okrenuti novu životnu i profesionalnu stranicu i mi ga razumijemo. On je naš kolega, prijatelj, zahvalni smo mu što je pridonio radu Vlade", kazao je.

Komentirao je i je li točna pretpostavka da su napisi o Marićevom ljetovanju bili kap koja je prelila čašu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu situaciju je transparentno objasnio medijima i javnosti. Bio je vrlo dostupan predstavnicima medija i vjerojatno i zbog toga je ulijevao povjerenje i medija i javnosti. Ne bih spekulirao, prepustio bih nešto njemu da kaže. Obratit će se nakon sjednice Vlade. Posao koji je obavljao je izuzetno stresan i strašno čovjeka i članove njegove obitelji izlaže, na neki način treba razumjeti svakog dužnosnika na ovako visokoj razini, ali to je cijena koju ova dužnost nažalost i nosi", kazao je Milić.

Kazao je i da mu Marić djeluje izdržljivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zadržao bih se na ovome da se radi o novoj životnoj i profesionalnoj stranici. Mislim da ne odlazi nezadovoljan iz vlade, dapače. Danas je govorio ono što su zajednička postignuća Vlade, mogu biti samo na ponos njemu i njima. Kada gledamo da je Vlada unatoč svim krizama s kojima smo bili suočeni vukla zemlju naprijed i ostvarivala strateške ciljeve. S te strane može biti zadovoljan jer je dao svoj doprinos", kazao je.

Kazao je i kako Marić nije pokazivao nikakvo nezadovoljstvo u radu s kolegama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je svoj dio angažmana u Vladi završio. Ja nisam stekao dojam da on je već sada sam sebe predestinirao za neku poziciju da ide iz Vlade pa će biti nešto drugo. Nisam stekao dojam drugog angažmana i to nije njegova karakterna crta. S druge strane treba razumjeti funkcioniranje Vlade jer je Vlada mašinerija i mora nastaviti raditi. U tom trenu premijer je brzo našao zamjenu. Marko Primorac je bio prvi izbor. On je odmah prihvatio tu dužnost. S obzirom na sve izazove s kojima smo suočeni i neizvjesnu jesen koja slijedi, nama će i dalje biti prioritet u krizi štiti građane i gospodarstvo. Morali smo djelovati odmah. Idući tjedan ćemo imenovati novog ministra, koalicijski partneri su uz Primorca. Radi se o profesoru na Ekonomskom fakultetu, čovjeku čija je ekspertiza baš u području javnih financija, porezne politike, fiskalne decentralizacije, konzultant Međunarodnog monetarnog fonda svjetske banke, ima političko iskustvo kao savjetnik bivše predsjednice", kazao je.

Komentirao je i dojmove studenata o Primorcu i njihove komentare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako je bilo i kritike, dobro je došla u raspravi pa i prema Vladi. Neka njegova razmišljanja mi nisu poznata, ali bit će prilike da iznese svoja viđenja kako bi određene stvarati trebale funkcionirati. Spreman je za resor koji preuzima, je čovjek za to, generacijski se uklapa u profil Vlade kakvu premijer gradi i želi. S obzirom na sve koji su pred nama pretvorili smo se iz Vlade koja zastupa tržišnu ekonomiju, u Vladu koja je intervencionistička Vlada i donosi odluke u krizi bez presedana", kazao je Milić.

Kazao je i da je Vlada puno toga učinila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pratit ćemo situaciju i pomagati dokle god treba. Pomogli smo umirovljenicima s određenim mjerama, nastojimo utjecati na kretanja u pogledu naftnih derivata koliko možemo, brinući o standardu građana. Hrvatskoj smo na neki način sa svime što smo napravili zajamčili energetsku sigurnost. Radimo što možemo i pomagat ćemo gdje god treba", kazao je Milić.

Milić se osvrnuo i na brojne odlaske ministara iz Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je najdugovječnija hrvatska Vlada koja će odraditi dva puna mandata. Nema prijevremenih izbora, to čujem da oporba govori, njima je zadnjima u interesu da idemo na izbore al to dovoljno govori o njihovoj doraslosti trenutku u kojem se Hrvatska nalazi. Bilo je odlazaka, ali ova Vlada je postizala strateške ciljeve i unatoč svim izazovima smo vodili računa o političkoj stabilnosti. To će i Zdravko reći javnosti. Bez toga nema eurozone, Schengena, Pelješkog mosta, Rafalea, LNG terminala i strateških projekata", kazao je Milić.

Kazao je i da premijer nije razočaran odlaskom Marića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je naš kolega, prijatelj, izvrsno smo surađivali, razumijemo ga, ali Vlada mora ići dalje. Našli smo novog ministra financija brzo, mislim da će javnost biti zadovoljna", kazao je Milić.

Brak na prvu
Dosje Jarak
Hell's kitchen
Obiteljske tajne
As u rukavu
default_cta
Poseta
Love Island: All stars
Bicemo prvaci sveta
San snova
Šetnja s lavom
default_cta
Moj pas Marmaduke
Megadance
Vozi moj auto
Maša i medvjed
Ljubavna zamka
default_cta
U klinču
Lijek za život
VOYO logo