Milanović: 'Treba ukinuti te sitne muljaže i fore'

16.11.2011.
19:39
VOYO logo

Da pokaže da je u koraku s vremenom, ali i razvojem tehnologije, Kukuriku koalicija je organizirala tweetup sastanak. U suradnji s nezavisnom građanskom inicijativom InternetZaSve sastanak je održan u zagrebačkom naselju Zapruđe, a osim predstavljanja Plana 21, omogućena je rasprava između sudionika koji su bili u Zapruđu, ali i onih koji su u cijelom događaju sudjelovali putem Twittera.

Tako je SDP-ov Darko Panić okupljenima na TweetUp-u na samom početku rekao da Kukuriku planira izgraditi širokopojasnu mrežu na temelju već postojeće optike, te planira povezati ministarstva i državne službe kako bi građani sve dobili na jednom mjestu, a ne da moraju prikupljati papire od raznih državnih službi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je preuzeo Zoran Milanović koji je kazao kako o tehnologiji i internetu ne želi govoriti zato što misli da će njegova koalicija na tome dobiti veliki broj glasova, nego zato što je to korisno za Hrvatsku. Za sebe u smislu internet tehnologije je kazao da je "prizeman, obični mali korisnik," ali je kazao da shvaća važnost interneta koji bi trebao biti dostupan u svakom selu.

'Moramo biti brzi, domišljati i pametni'

Kazao je kako Hrvatska ne može biti prva po snazi mišića, po veličini i jačini, ali može po inteligenciji, po snalažljivosti i korištenju novih tehnologija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Moramo biti brzi, domišljati i pametni, ako već nismo najveći'', rekao je.

Jedno od pitanja korisnika Twittera bilo je ''hoće li se donijeti zakon koji će pravo na internet garantirati svakom građaninu Hrvatske?''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović je odgovorio da takvo što deklarativno nema smisla jer je to kao obvezno osnovnoškolsko ili, što se predlagalo, obvezno srednjoškolsko obrazovanje. "Dok se ne omogući da ljudi u svakom selu imaju novca platiti svojoj djeci prijevoz do škole, takvo deklarativno pravo nema smisla."

Monopolisti će izgubiti prenamjenom sredstava

Sudionici tweetupa nisu raspravljali samo o razvoju tehnologije, pa je tako jedno od pitanja bilo kako Kukuriku planira riješiti problem prenapuhane državne uprave, na što je Milanović poručio da su ''bolni rezovi amputacije, a nakon toga rijetko nešto naraste''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Otpuštanja ne, ali strogo vrednovanje koje nikad nisam vidio u državnoj upravi, a radio sam u državnoj upravi 12 godina; jasni kriteriji uspjeha da i veći pritisak na efikasnost i na više rada, da'', kazao je.

Raspravljalo se i o prenamjeni državnog novca, te je sudionike rasprave zanimalo tko će izgubiti tom prenamjenom sredstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Znate tko bi morao izgubiti? Monopolisti, ne volim monopoliste'', kazao je Milanović, odgovarajući na to tko bi trebao izgubiti, objasnivši da su javna poduzeća uglavnom monopolisti i da će ona izgubiti prenamjenom sredstava, no naglasio je da to ne znači da će biti prodana.

Plakati Kukuriku koalicije su samo 'stilske figure'

Darko Panić osvrnuo se i na uvođenje elektroničkog identiteta te je rekao da Kukuriku ne želi da Hrvatska bude pionir u uvođenju primjerice elektroničkog glasovanja, već da želi da elektronički identitet građani koriste svaki dan, a ne samo svake četiri godine, dakle da im dokumenti postanu dostupniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović se nadovezao rekavši da je odavno shvatio da je velik broj dokumenata, uvjerenja i potvrda koji su "potrebni" uvedeni samo zato da bi država ubrala novac od njih. Dao je i jedno "uvjetno obećanje", kako je rekao: "Treba ukinuti te sitne muljaže i fore".

Govoreći o muljažama i forama Milanović je potaknuo raspravu o predizbornim plakatima SDP-a, posebice o onima u kojima se građanima obećaje tri plaće u plusu i dug život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Naši plakati su simbolični, ali duh tih poruka bi trebao biti svim našim biračima jasan. Plakati su samo stilske figure i namjere, a program je konkretan'', kazao je Milanović.

Na pitanje s kime bi ušli u koaliciju u slučaju da ne ostvare dovoljan broj glasova na izborima, Milanović je rekao da je uvjeren u dovoljnu podršku glasača, a ako se takav rezultat ne ostvari ''surađivat će s onima s kojima dijeli iste interese''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo