Crnogorski predsjednik u Zagrebu /

Milanović: 'To, da su prava Srba u C. Gori ugrožena više nego u NDH, nakon toga može još jedino šaka letjeti'

Milo Đukanović u Zagreb je stigao u uzvratni posjet nakon što je hrvatski predsjednik prošle godine bio u Crnoj Gori

16.9.2021.
18:48
VOYO logo

Nakon posljednjih burnih događaja u Crnoj Gori s velikom se pozornošću prati posjet njezina predsjednika Mile Đukanovića Hrvatskoj.

Sastao se s predsjednicima Republike, Vlade i Sabora, a poručeno mu je da Hrvatska podupire proeuropske snage Crne Gore. 

Milo Đukanović u Zagreb je stigao u uzvratni posjet nakon što je hrvatski predsjednik prošle godine bio u Crnoj Gori. Posjet je bio predviđen za neko kasnije razdoblje, ali ga je Milanović požurio upravo zbog nestabilne situacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Umjesto Vučića Vulin /

Niti ovaj put nije reagirao Vučić nego njegov ministar, teško je izvrijeđao Milanovića i Đukanovića

Image
Umjesto Vučića Vulin /

Niti ovaj put nije reagirao Vučić nego njegov ministar, teško je izvrijeđao Milanovića i Đukanovića

"Razlog mog poziva i njegovog promptnog odgovora je moja želja a vjerujem da govorim u ukupno ime hrvatske vlasti i hrvatske Vlade da dam podršku modernoj, otvorenoj građanskoj Crnoj Gori, onakvoj kakvu poznajemo zadnjih godina, mada ti odnosi nisu bili bez oscilacija i određenih upitnika", rekao je Zoran Milanović

Đukanović je zahvalio na podršci, a obojica predsjednika su se složila da europske zemlje ne razumiju ozbiljnost situacije u Crnoj Gori. Europski put zemlje je trenutačno zaustavljen.

"Crna Gora je zahvaljujući kontinuitetu euroatlantske politike imala i ja sam ubijeđen da i danas ima apsolutnu podršku svom građanskom sekularnom proeuropskom identitetu. Baš to je sada napadnuto servilnošću aktuelne vlade prema centrima velikodržavnog nacionalizma u Beogradu", kazao je predsjednik Crne Gore.

Po Đukanoviću iza svega stoji Rusija. On, koji je lani prvi put izgubio parlamentarnu većinu kaže kako je ustvari dobro da je na neko vrijeme došla druga vlast.

"Vidimo da nema rezultata odnosno da su svi rezultati negativni, da se Crna Gora vratila unatrag. Prema tome dobro je da je ova godina dana pokazala ljudima da nije svaka promjena promjena nabolje", dodao je Đukanović.

Milanović kaže da Crnu Goru, kao članicu NATO-a treba gledati drukčije od ostatka Zapadnog Balkana.

"Reći ću još nešto, ova izjava da su prava Srba danas u Crnoj Gori ugrožena više nego u Pavelićevoj Hrvatskoj… tko je to rekao?", pitao je Milanović, a predsjednik Crne Gore odgovorio: "Počivši patrijarh Irinej". "Da. Dakle nakon toga jedino može šaka letjeti u odnosima ljudi. Dakle to je granica koju nije prelazio ni Milošević", nastavio je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Crne Gore u Vladi se upisao u zlatnu knjigu, bez izjava nakon sastanka s premijerom. Na Pantovčaku je jedno od pitanja novinara bilo vezano uz činjenicu da je Angela Merkel za zadnji posjet u mandatu odabrala upravo Srbiju.

Milanović to prvo nije htio komentirati pa onda ipak jest. "Dakle tamo gdje je netko problematičan, tog se ide gledat. I provjeravat. To je to. Evo povukli ste me za jezik. Ali sjetite se Švedske dabogda te ne posjećivali često, a opet vrata su vazda otvorena. I kučići i odžakovići što bi rekli u Crnoj Gori", rekao je.

Crnogorski predsjednik nastavio je  posjet Hrvatskoj koju je popratio RTL-ov reporter Josip Šarić: "Predsjednik Milanović je bio neuobičajno blag. Nije govorio neke teške riječi vezane uz Srbiju. Tek je rekao da mu se čini da nema iskrene želje za članstvom u EU od strane Srbije"

"Crnogorski predsjednik rekao je da je srpski svijet sintagma koju često sad u posljednje vrijeme čujemo od članova vlade Republike Srbije. To je jednostavno samo druga riječ za Veliku Srbiju i on je oštro napao srpsku pravoslavnu crkvu rekao je da je ona doslovno udarna igla srpskog nacionalizma. Ono što je činjenica je da Miji Đukaniću treba podrška političara iz jedne od članica Europske unije. Treba mu ono što je obećao Milanović, na europskoj razini sa svojim kolegama na sastancima, da će pokušati objasniti da je situacija u Crnoj Gori zaista ozbiljna, a to je ono što mnogi na Zapadu ne doživljavaju u ovm trenutku i da ta situacija zaista vrlo lako može eskalirati", objašnjava Šarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predjsednik Milanović i Đukanović nastavljaju svoje druženje na Brijunima sastanak će trajati cijelu večer i sutra tijekom jutra. Sutra u popodnevnim satima crnogorski predsjednik završava svoj službeni posjet Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo