'PRESTANIMO S ILUZIJOM' / Milanović sasuo paljbu na Europsku uniju: 'Ponašajte se uspravnije, drskije. Sebičnost je način opstanka!'

Image
Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell

Predsjednik smatra da EU nije ispunjenje 'svih naših ovozemaljskih, vanzemaljskih i božanskih želja'

22.5.2023.
20:43
Dusko Jaramaz/Pixsell
VOYO logo

Predsjednik Republike Zoran Milanović u ponedjeljak je u povodu Dana Šibensko-kninske županije sudjelovao na svečanoj sjednici Županijske skupštine, a u obraćanju se osvrnuo na deset godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji izjavivši da RH nije nije dovoljno napredovala.

Na sjednici Županijske skupštine održanoj u šibenskom HNK-u, Milanović je rekao kako je došlo vrijeme da "prestanemo idealizirati i idolizirati Europsku uniju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moja bilanca prvih deset godina Hrvatske u EU je - bez pretjeranog oduševljenja, molim", kazao je predsjednik RH, u svom osvrtu na skoru desetu obljetnicu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji.

Dodao je da EU nije ispunjenje "svih naših ovozemaljskih, vanzemaljskih i božanskih želja", da je ono za što se hrvatski narod trebao boriti, a to je Hrvatska, ispunjeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NIJE MU SJELO /

Milanović opet nagazio ukidanje prireza: 'To je preko noći i preko plota pa se ti braco snađi. To nije fer play'

Image
NIJE MU SJELO /

Milanović opet nagazio ukidanje prireza: 'To je preko noći i preko plota pa se ti braco snađi. To nije fer play'

Nedemokratski mehanizmi odlučivanja

Milanović je također rekao kako mehanizmi odlučivanja EU nisu demokratski, da je sustav političke odgovornosti manji nego u Hrvatskoj i da o pitanjima mira i rata odlučuju ljudi koji za to nisu birani, dok se za mišljenje naroda ne pita. 

"To su ozbiljne stvari koje se prelamaju ili se mogu prelamati u nekoj slijedećoj krizi na naše vitalne nacionalne interese i zato apeliram stalno da se u vođenju državnih poslova, materijalnih interesa, statusa svog naroda, svog naroda u BiH, ponašate uspravnije, drskije. Sebičnost je način opstanka", rekao je okupljenima na svečanoj sjednici Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prestanimo s iluzijama", dodao je, "živimo u kompliciranom i nepravednom svijetu u kojem nas se za krupne odluke ne pita, važno je da sačuvamo samopoštovanje". Milanović je poručio da je Hrvatska previše ovisna o "ključnoj stvari, a to je svjetski, europski mir". 

Ustvrdio je i kako je Hrvatska najslabija po korištenju europskog novca i kojeg trebamo iskoristiti što više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Borite se za svoje interese'

Šibensko - kninskom županu Marku Jeliću i prisutnim predstavnicima županije Milanović je poručio da se bore za svoje interese.

"I da ovo što imate da očuvate, nadogradite, da međusobno budete tolerantni i da se tragovi rata koji još rasturaju regiju, u glavi izbrišu koliko je moguće. Jer kamo god da krenete spotaknete se i zapnete na figurativne kosture na nešto što se dogodilo '91. ili '42.. Razumijem i suosjećam sa žrtvama svih sistema, ali vrijeme je da se podvuče crta", kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okupljenima u šibenskom HNK-u obratio se i predsjednik Županijske skupštine Stipe Petrina, rekavši da se u zadnjih godinu dana učinilo mnogo čime je zadovoljan jer su uspjeli osigurati mirnu i stabilnu vlast.

"Donijeli smo u dvije godine preko 350 podzakonskih akata, zaključaka nužnih za funkcioniranje Županije. Jesmo li dobro radili, mislim da jesmo", poručio je Petrina, dodajući da su u ocijeni kvalitete rada ipak najmjerodavniji glasači koji će svoje zadovoljstvo iskazati na izborima za dvije godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Župan Marko Jelić je rekao da se u županiji vidi pomak na bolje. "Mislim da možemo, ako ćemo biti zajedno i ako ćemo raditi kako treba, doseći velike razine", kazao je Jelić, aludirajući na projekte koje Županija radi u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, dodavši da moraju iskoristiti sav europski novac.

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo