IZVIJESTILI IZ UREDA PREDSJEDNIKA / Milanović potpisao Zakon o izbornim jedinicama: 'Neću raditi na mig Vlade kako bi ispravio šlamperaj vladajuće većine'

Image
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

'Kao u ovom slučaju, Predsjednik Republike i ubuduće će voditi računa samo i isključivo o poštivanju slova i duha Ustava RH bez obzira na političke i proceduralne nasrtaje HDZ-a i njegovih partnera u Hrvatskom saboru', napisali su

5.10.2023.
14:52
Zvonimir Barisin/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Zoran Milanović potpisao je novi Zakon o izbornim jedinicama u ustavnom roku, odnosno u roku osam dana od donošenja zakona, kako je to propisano člankom 89. stavkom 1 Ustava RH koji glasi: "Predsjednik Republike proglasit će zakone u roku od osam dana od kada su izglasani u Hrvatskom saboru", objavio je Ured predsjednika.

Zakon o izbornim jedinicama izglasan je u Hrvatskom saboru 28. rujna, a predsjednik Republike Zoran Milanović potpisao ga je 3. listopada, dakle sve po Ustavu RH i poštujući ustavni rok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pravo je pitanje zašto je novi Zakon o izbornim jedinicama u Hrvatskom saboru izglasan tek 28. rujna i zašto je saborska većina pri tome u zakon ugradila 1. listopada kao datum stupanja zakona na snagu? Osim što nije vodila računa o okvirnim rokovima za donošenje novog zakona koje je postavio Ustavni sud, vladajuća većina je pokušala izvesti proceduralnu prevaru tako što je propisala 1.listopada kao datum stupanja zakona na snagu ne vodeći računa o ustavnom roku u kojemu Predsjednik Republike proglašava izglasane zakone", tvrde iz Ureda predsjednika.

Image
KUD KOJI MILI MOJI /

FOTO Evo kako su podijeljene nove izborne jedinice koje je donio Sabor izglasavanjem novog Zakona

Image
KUD KOJI MILI MOJI /

FOTO Evo kako su podijeljene nove izborne jedinice koje je donio Sabor izglasavanjem novog Zakona

Dodaju da Milanović nije pisar koji će raditi na mig Vlade kako ispravio politički i proceduralni šlamperaj vladajuće većine u Hrvatskom saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao u ovom slučaju, Predsjednik Republike i ubuduće će voditi računa samo i isključivo o poštivanju slova i duha Ustava RH bez obzira na političke i proceduralne nasrtaje HDZ-a i njegovih partnera u Hrvatskom saboru", napisali su.

POGLEDAJTE VIDEO: Nove izborne jedinice kreirat će Šeks, Ressler, Anušić i Malenica. Oporbe i neovisne stručnjake ništa se ne pita

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo