KOMENTIRAO I PLENKOVIĆA / Milanović: 'O vojnom roku treba razgovarati, moguće je, ali komplicirano. Bi li išli samo muškarci?'

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

'Ove godine su jedni važni izbori – izbori za Hrvatski sabor. Europarlamentarni izbori nisu važni izbori za RH ni za jednu zemlju. Predsjednički isto nisu važni kao parlamentarni i dolaze nakon svega. Opet moram reći, ovo što jedan čovjek izvodi, jedan čovjek, a ne cijeli HDZ, bezobrazna je privatizacija vlasti i politike izbornog procesa u vlastitu korist koju Hrvatska nikad nije vidjela i pitanje je hoće li opet', rekao je o izborima

12.1.2024.
12:48
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović sudjelovao je danas u Splitu na svečanoj primopredaji dužnosti zapovjednika Hrvatske ratne mornarice.

Nakon toga dao je izjavu za medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da nije donesen dugoročni plan razvoja Oružanih snaga koji donosi Sabor uz suglasnost njega samog.

Hrvatskoj treba jedan malo veći brod i trebamo ove brodove koji se pacaju ili ne pacaju koji su upisani na brodogradilište, a ne na ratnu mornaricu, te brodove treba završiti. Prošlo je desetljeće.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan je i oko uvođenja obaveznog vojnog roka.

"O vojnom roku treba razgovarati. To nije jednostavna odluka. Ne samo politički nego organizacijski. Koliko bi bilo ljudi, jesu li to samo muškarci, gdje bi ih smjestili. To je moguće, ali vrlo komplicirano. Što se postiže. Je li to rok od dva mjeseca ili onakav kakav je bio u Jugoslaviji. To je legitimna tema", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i izbor novog glavnog državnog odvjetnika, navodeći da se u SAD-u na izborima kandidiraju na izborima. "Ovi naši su svi političari, ali neiskreniji, jer nikad neće biti u politici, neće na izbore, ali su non-stop u javnosti."

"Odabrao ju je Plenković, sad mu ne valja", rekao je o aktualnoj glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj Šipek i Plenkovićevim kritikama na račun komunikacije DORH-a prema javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se na izmjene Kaznenog zakona

"Plenković bi htio hapsiti one koji objave podatke iz istrage. Podsjetit ću vas, istraga je bila tajna iz nekog razloga. Ta aura fascinacija tajnosti je maknuta. Zašto DORH nikad dok je mogao pokrenuo postupak progona onih koji dilaju medijima? Zato što je to radio DORH, morali bi tužiti sami sebe. Evo Plenkovića, enter Plenković. Zašto je on za represiju da javnost sazna? Sve što znamo o muljažama njegovih ljudi znamo jer su podaci iz istraga curili. Tko god dođe pod udar tog zakona, ja ću ga pomilovati!"

Image
'AKO TI JE TO JEDINA ODLIKA' /

Milanović: 'Habijan je gej. Nije u ormaru, ali ljudima se ne rugaš radi toga'

Image
'AKO TI JE TO JEDINA ODLIKA' /

Milanović: 'Habijan je gej. Nije u ormaru, ali ljudima se ne rugaš radi toga'

Dodaje da novinari po tom zakonu ne mogu odgovarati i ne mogu biti ni poticatelji. "Neće ih optužiti, ali će ih maltretirati, tjerat će strah u kosti. To je 2024., Hrvatska je nazadovala od Sanadera u svemu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović o nadolazećim izborima

"Ove godine su jedni važni izbori – izbori za Hrvatski sabor. Europarlamentarni izbori nisu važni izbori za RH ni za jednu zemlju. Predsjednički isto nisu važni kao parlamentarni i dolaze nakon svega. Opet moram reći, ovo što jedan čovjek izvodi, jedan čovjek a ne cijeli HDZ, bezobrazna je privatizacija vlasti i politike izbornog procesa u vlastitu korist koju Hrvatska nikad nije vidjela i pitanje je hoće li opet.”

"Izbori u RH se prilagođavaju privatnom Plenkovićevom interesu", rekao je, podsjećajući na posljednje poteze Charlesa Michela i njegovu najavu da će ići na europarlamentarne izbore, ponovno naglašavajući da ti izbori nisu bitni. "Nisu bitni za 90% naših ljudi, bitni su Plenkoviću."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je zapiknuo mjesto Charlesa Michela i sad se tu igraju velike igre i hrvatska javnost to mora znati. Michel odlazi, odlazi ranije, i umjesto u 11. mjesecu završava 1. srpnja i EU je u problemu jer većina ne želi da Orban bude privremeni šef Vijeća nego traže rješenje – idealno za Plenkovića, ali izvoli to podijeli s javnosti", nastavio je predsjednik.

"Imaš tu ambiciju, okej, to su tvoji privatni planovi, bolje da je Hrvat – pa i Plenković, unatoč 30 ministara koji su otišli", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo