SDP POKREĆE OPOZIV / Milanović o Karamarku: 'Ovo je sramota koja bi u drugim zemljama davno završila ostavkom'

SDP je u saborsku proceduru uputio Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku

18.5.2016.
8:47
VOYO logo

Tim se povodom predsjednik SDP-a ZoranMilanović prije sjednice Saboraobratio medijima. 

Image
traže pokretanje postupka /

Milanović: 'Koalicijski partneri HDZ-a morat će kazati jesu li im važniji interesi Hrvatske ili Karamarka i MOL-a'

Image
traže pokretanje postupka /

Milanović: 'Koalicijski partneri HDZ-a morat će kazati jesu li im važniji interesi Hrvatske ili Karamarka i MOL-a'

"Ovo nema veze sa sukobom interesa, ovo je nešto veće. Osobe koja ulaze u ovakve aranžmane moraju znati da je to nedopustivo", rekao je Milanović.

Dodao je da razgovara s Mostom, ali da tu Most nije cjelovit. Nije rekao tko je potpisao za inicijativu opoziva niti je li ima dovoljno ruku da ga sruše, kaže samo da se nada da će i Most to podržati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako ne podrže, poslat će vrlo jasno poruku. Sad ćemo vidjeti hoće li podviti rep i pobjeći ili će biti dosljedni sebi", dodao je. 

"Potrebno je skupiti većinu za izglasavanje nepovjerenja. Teret akcije leži na onome tko predlaže, a to smo mi. Ako ne uspijemo u tome, bar ćemo znati da gospodin ima svoje zaštitnike", kaže Milanović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje hoće li SDP tražiti osnivanje istražnog povjerenstva kaže kako se nema što istražiti.

"Sve je jasno što se tu dešavalo. Ne može se nitko kasnije praviti naivan pa onda reći da će se izuzeti od donošenja odluka. To je neodrživo stanje, sramota koja bi u drugim zemljama već davno završila ostavkom", rekao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mišljenja je i kako je premijer Tihomir Orešković trebao povući određene poteze no, kaže, on nema nikakve ovlasti i nema autoritet te ne može. "Prije dva mjeseca bih rekao da suosjećam s njim, ali sada mogu samo slegnuti ramenima i reći to je to i to naprosto ne funkcionira", rekao je.

Nevažno je, kaže, i što će o tome reći Povjerenstvo za sukob interesa. "Radi se o jednoj prljavoj sivoj zoni za koju čak ni zakonodavac nije predvidio takvu mogućnost, to su hrvatski specijaliteti", ustvrdio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje hoće li SDP-ovi zastupnici biti na saborskom glasovanju Milanović je rekao kao oni odgovaraju sebi i svojoj savjesti no i dodao da nisu dužni biti voštane figure i kositreni vojnici i održavati kvorum onima koji ga nemaju. "To nije zadatak saborskih zastupnika i to bi bilo nedgovorno čak prema hrvatskoj javnosti", poručio je.

Mišljenja je i kako bi se HDZ-ova većina rado 'otarasila' glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, nakon što su jučer tražili skidanje te točke dnevnog reda sa sjednice Odbora za Ustav jer, kako su pojasnili, nema mišljenja Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni bi ga se rado otarasili. Čovjek, po mom sudu, provodi zakon", rekao je čelnik SDP-a.

Ne razmišlja, kaže, o raspuštanju zagrebačke organizacije SDP-a. "Nisam ni razmišljao niti sada razmišljam. Zašto bi raspuštali, neka idu na izbore pa neka pobjede ili neka ne pobjede", rekao je. U Zagrebu, kaže, gradska organizacija ima sve u svojim rukama, kada je u pitanju priprema za izbore pa neka se slože i neka se bore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na 'splitski slučaj' rekavši da je u devet godina koliko vodi SDP samo jednom raspuštena cijela organizacija, prije tjedan dana, splitska. "Dakle prije nego sam postao predsjednik SDP-a to se radilo učestalo. U nekim situacijama morate godinu dana prije izbora krenuti i to je kada je Split u pitanju šansa je da pobijedimo u Splitu, jer smo pokazali jednom da možemo", rekao je Milanović.

Također je odbacio nagađanja kako "vrbuju" Sandru Švaljek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To nije istina. Gospođa Švaljek je bila prva suradnica Milana Bandića, kasnije ju je ponižavao izbacio i trebala je znati čime se bavi. Ja sam siguran da će građani zaboraviti taj nezgodan detalj iz njezine karijere, ona ima određene stručne kvalifikacije i to respektiram, no vjerujem da će SDP imati kandidata koji će biti najjači kandidat", poručio je.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo