ostaju u zatvoru / Milanović neće pomilovati Perkovića i Mustača: 'Pomilovanje je monarhistička glupost'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Iz Ureda predsjednika naglašavaju da Milanović nije odbio molbe Perkovića i Mustača nego je riječ o tome da ih uopće nije razmatrao

14.11.2022.
9:46
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Zoran Milanović smatra kako unatoč njihovoj molbi za pomilovanje, Josip Perković i Zdravko Mustač trebaju ostati u zatvoru zbog kaznenog djela ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, doznaje Novi list. Pomilovanju nije slon ni premijer.

Odvjetnik Anto Nobilo predao je tu molbu za pomilovanje Ministarstvu pravosuđa još 19. travnja, a ona je Uredu predsjednika dostavljena mjesec dana kasnije. Od tada se s njom nije ništa dogodilo, a na Pantovčaku su potvrdili da niti neće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Republike neće pomilovati Perkovića i Mustača. U skladu je to, kažu u Uredu predsjednika, s Milanovićevim stajalištem koje je iznosio u predizbornoj kampanji da je pomilovanje ‘relikt i monarhistička glupost’.

"Predsjednik samo slijedi stav koji je javno definirao u svojoj kampanji 2019., da akt pomilovanja, znači promjena sudskih odluka, ne smije biti u njegovoj nego u nadležnosti Sabora ili nekog drugog. Milanović je najavio da on to pravo neće konzumirati i tako se ponaša u predsjedničkom mandatu u odnosu na sve molbe za pomilovanje koje je dobio. Ni u čemu se predsjednikov pristup molbi Perkovića i Mustača ne razlikuje od onog prema svim ostalim molbama’’, priopćili su iz Ureda predsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nije pomilovao nikoga /

Milanović razgovarao s Gotovinom i generalima? Molba za pomilovanjem još službeno nije stigla u Pantovčak

Image
nije pomilovao nikoga /

Milanović razgovarao s Gotovinom i generalima? Molba za pomilovanjem još službeno nije stigla u Pantovčak

Naglašavaju da Milanović nije odbio molbe Perkovića i Mustača nego je riječ o tome da ih uopće nije razmatrao, jednako kao niti drugih skoro tristotinjak.

Vlada i HDZ pak smatraju kako su generali instrumentalizirani od strane Milanovića i Nobila u nastojanju da se Perkovića i Mustača pusti na slobodu. To je prvi i potvrdio potpredsjednik Vlade Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja, koji je izjavio da je ova molba ‘kreirana između odvjetnika i Ureda predsjednika Republike’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je na tom tragu ustvrdio da je to ‘očito orkestar gdje se prave nevješti, iznenađeni, čude se, razgovarat će, a sami govore o tome kako su dogovarali cijelu ovu orkestriranu akciju’. Milanovićeva prva reakcija na molbu bila je komentar da mu ova molba ‘komplicira život i da će najprije razgovarati s generalima koji su joj dali potporu’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo