Milanović dobio mandat i najavio: Idemo na dijetu!

Josipović je povjerio Milanoviću mandat za sastavljanje Vlade. Novi premijer izjavio je kako Hrvatsku očekuje 'dijeta' i da mu zbog toga treba podrška javnosti.

14.12.2011.
11:23
VOYO logo

Predsjednik Ivo Josipović primio je predstavnike Kukuriku koalicije na čelu sa Zoranom Milanovićem kako bi proveo formalne konzultacije te Milanoviću povjerio mandat za sastav Vlade.

Tijek događaja s Pantovčaka pratili ste na Danas.hr-u:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11:49 Na pitanje postoji li mogućnost da Kukuriku mijenja plan na kojemu su dobili izbore, budući da Svjetska banka najavljuje recesiju, nije dao precizan odgovor.

"Kriza je tu, ona je duboka, proračun mora biti i socijalni i razvojni, i teško će biti i jedno i drugo", kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Činjenica je da nas čeka dijeta", dodao je Milanović i kazao da će mu trebati podrška javnosti.

Procjene treba uzimati ozbiljno i s poštovanjem, ali ne kao apsolut, kazao je Milanović, zaključujući kako su ranije procjene znale griješiti te da Hrvatska mora štedjeti, ali ne smije rezati tamo gdje je "živo tkivo i gdje ima sokova života".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11:47 Upitan je o izmjenama izbornih zakona.

"Ovo je treći izborni model koji je Hrvatska iskušala", izjavio je dodajući da svi imaju svoje nedostatke, no i da je to stvar odabira. Popis birača je stvar temeljnog funkcioniranja države, nastavio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi očito imamo više birača nego punoljetnih građana. To nije normalno", kazao je.

"Morat ćemo uvesti reda u svim županijama i izbornim jedinicama", najavio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uobičajen poslovni aranžman?

11:45 Zatraženo je očitovanje o kreditu koji je Coning dobio od Croatia osiguranja uoči izbora.

"Nakon ove tiskovne konferencije, ukoliko bude raspoložen, gospodin Čačić će vam odgovoriti na to pitanje. Iz onoga što sam vidio do sada – a vidio sam i ne mogu od toga bježati, neću ni sada, ni ubuduće – radi se o jednom poslovnom aranžmanu koji je uobičajen u poslovima osiguranja. Ono što je meni tu bitno, ako sam dobro shvatio, je da osiguranje i jamstvo koje je dala banka i nekretnina koja je dana u jamstvo, višestruko nadmašuju vrijednost posla, odnosno vrijednost kredita. U omjeru jedan naprema deset. Ako je to tako, onda ja tu ne vidim problem, a detaljnije u to ne mogu ulaziti", odgovorio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11:44 Na pitanje gdje će biti njegovo prvo putovanje, Milanović je izjavio da će biti orijentiran trgovinskim partnerima, ali i regiji, pogotovo BiH, gdje živi "puno naših sunarodnjaka", a to još uvijek nije funkcionalna država. Tu je i Slovenija, nastavio je. Kako i kojim redom, još se ne zna.

11:43 "Rado ćemo imati podršku predstavnika manjina", kazao je Milanović na upit o odnosu Vlade i SDSS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rado ćemo surađivati", dodao je.

11:42 Josipović je upitan kad će sazvati sjednicu Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije najbitnije hoće li to biti utorak ili četvrtak, ja to ne znam", kazao je Josipović najavljujući da će biti vrlo skoro.

11:40 Novinari su ga upitali kako komentira činjenicu da arbitražni suci koji bi trebali odlučiti o graničnom sporu sa Slovenijom nisu izabrani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zadatak EK je bio da do potpisivanja ugovora pripremi listu arbitara da bi mogli početi teći rokovi za usuglašavanje arbitara. Ona je trebala biti gotova, a zašto nije gotova, ja to ne znam. Vidim da to interesira i kolege u Sloveniji", rekao je Milanović.

Predsjednik će sljedeći tjedan sazvati konstituirajuću sjednicu

11:39 Tim će se javnosti predstaviti u Saboru. Mediji pišu, mi smo pri kraju tog posla. Predsjednik će sljedećeg tjedna sazvati sjednicu za konstituiranje Sabora", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da ne treba žuriti, ali i da, s druge strane, nema ni puno vremena.

11:38 "Mandat je obaveza i veliki posao. Moramo zemlju izvući iz krize", kazao je Milanović nakon zahvale na mandatu. Kazao je da će vratiti povjerenje u sustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za uspjeh treba nešto više države - kvalitetnije i organiziranije države", poručio je.

Izjavio je kako je nemoguće da svi budu na istoj strani, no da treba biti sloge oko temeljnih stvari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za sam kraj, čeka nas referendum o EU. Važna stvar za Hrvatsku. Radit ćemo aktivno na tome da što više ljudi izađe i glasa za EU", kaže Milanović.

11:36 Josipović i čelnici Kukuriku koalicije obraćaju se javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poštovani gospodine Milanoviću, temeljem rasporedom mandata i činjenice da ste me uvjerili da imate većinu u Saboru, povjeravam vam mandat za sastav Vlade", izjavio je predsjednik Josipović.

11:10 Dolazak predsjednika Ive Josipovića i predstavnika Kukuriku koalicije u Svečanu dvoranu, gdje će Milanovića proglasiti mandatarom, očekuje se za desetak minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11:01 Počele su konzultacije, koje su u ovom slučaju formalnost budući da koalicija na čelu s Milanovićem ima neospornu većinu.

Ovo će biti prvi put da će SDP imati premijera dok istodobno na Pantovčaku sjedi predsjednik koji je potekao iz te stranke. Ivo Josipović je, dakako, zbog svoje pozicije napustio SDP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10:59Zoran Milanović se s ostalim šefovima stranaka Kukuriku koalicije penje na prvi kat Ureda predsjednika. Tu su i Radimir Čačić, Silvano Hrelja i Ivan Jakovčić.

Podsjetimo, šef Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatinu utorak je navečer predsjedniku predao konačne i potpune rezultate izbora, prema kojima je Kukuriku koalicija osvojila 80 saborskih mandata i time si osigurala vlast za iduće četiri godine. Prigodom predaje rezultata predsjedniku Hrvatin je kazao kako su hrvatski građani slobodno izrazili svoju volju, te je naglasio kako je i Ustavni sud potvrdio da su izbori provedeni u skladu sa zakonom i Ustavom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žalba E. Lakaj odgodila imenovanje Vlade

DIP-u i Ustavnom sudu žalila se nezavisna kandidatkinja iz Unije zajednice Albanije Emina Lekaj. Saborsko mjesto izgubila je za svega 74 glasa, a smatrala je kako je na izborima bilo nepravilnosti. Njeni prigovori nisu uvaženi, ali su odgodili imenovanje nove Vlade.

Milanovićevu vladu morat će još potvrditi Sabor, koji bi se, prema neslužbenim informacijama, trebao konstituirati 20. prosinca. Konstituirajuću sjednicu Sabora saziva predsjednik Josipović, a njome će zasjedati još uvijek aktualni predsjednik Sabora Luka Bebić, dok se ne izabere novi predsjednik.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo