RAT VLADE I PREDSJEDNIKA / Neće biti veleposlanici? Zbog sukoba s Banožićem, Milanović blokira imenovanje dvojice iskusnih HDZ-ovaca

Image
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Ogorčen Banožićevom odlukom o umirovljenju brigadira Elvisa Burčula, Milanović je najavio da će 'sve blokirati' dok se Burčul ne vrati u aktivnu službu

27.10.2021.
9:27
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što su postigli suglasnost oko izbora Radovana Dobronića za predsjednika Vrhovnog suda, činilo se da nastupa poboljšanje odnosa između Banskih dvora i Pantovčaka. Ali, praktično odmah je na toj relaciji došlo do nove krize, izazvane umirovljenjem brigadira Elvisa Burčula zbog čega predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović već danima ''ratuje'' s ministrom obrane Marijom Banožićem.

Ogorčen Banožićevim potezom , Milanović je najavio da će ''sve blokirati'' dok se Burčul ne vrati u aktivnu službu. Novi list piše da se to blokiranje već događa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NOVA ZOKIJEVA PALJBA /

Milanović napao Banožića: 'Nije u stanju nabaviti ni pisoare za vojni neboder. Mogu li i dalje surađivati s njim? Ma, on je nebitan'

Image
NOVA ZOKIJEVA PALJBA /

Milanović napao Banožića: 'Nije u stanju nabaviti ni pisoare za vojni neboder. Mogu li i dalje surađivati s njim? Ma, on je nebitan'

Milanović tražio svoju 'kvotu' veleposanika

Naime, krajem prošlog tjedna je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman želio nastaviti razgovore o imenovanju veleposlanika i konzula, ali mu je u Uredu predsjednika rečeno da, zbog situacije s Burčulom odnosno Banožićem, od toga do daljnjeg nema ništa.

Prije godinu dana Milanović nije prihvatio da sve nove veleposlanike i konzule odredi premijer Andrej Plenković pa je tražio svoju kvotu. Premijer nikada izrijekom nije odustao od stava da predsjednik Republike nema pravo na ''vlastite'' šefove diplomatskih misija, ali su ljetos Grlić Radman i Orsat Miljenić, predstojnik Ureda predsjednika, ipak razgovarali o nekolicini ljudi koje je formalno predložio MVP i sa svima su se na Pantovčaku složili. Na popisu su, piše Novi list, bili Davor Ivo Stier i Miro Kovač, pa i pojedini nekadašnji nižerangirani suradnici pokojnog Milana Bandića, a sljedeći je korak trebao biti dogovor o Milanovićevim prijedlozima. No, dogodio se slučaj Burčul.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Davor Stier i Miro Kovač 'na čekanju'

Milanović je unutar svoga Ureda predsjendika pitanje imenovanja veleposlanika prepustio Miljeniću, a sam tvrdi da nema ništa s tim. Zbog svega toga, Hrvatska već dulje vrijeme nema veleposlanika u Vatikanu. Na to mjesto bi trebao otići Stier, koji je trenutno saborski zastupnik. Bivšeg minstra vanjskih poslova Kovača Plenković je, pak, odlučio poslati za veleposlanika u Pariz. No za razliku od Stiera, Kovač nije uspio ući u Sabor, a isteklo mu je razdoblje u kojem je, zahvaljujući zastupničkom mandatu u prethodnom sazivu, šest mjeseci primao punu plaću i zatim još pola godine 50 posto tog iznosa.

Kada je početkom 2014. Kovač postao međunarodni tajnik HDZ-a, tu je dužnost profesionalno obnašao i napustio je sustav MVP-a u kojem je godinama radio. Zato Kovač nema povlasticu da se, kao Plenković ili Stier, vrati u Ministarstvo vanjskih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karijera im ovisi o ministru Banožiću

Na pitanje Novog lista u kakvom je sada statusu, Kovač je kratko kazao: ''Funkcioniram, pružam intelektualne usluge.''

Kako bi pokazao da nije osvetoljubiv, Plenković je svoje protivnike u HDZ-u, Stiera i Kovača, prvo stavio na izbornu listu HDZ-a, a potom ih je htio poslati u diplomaciju i to ne u nekim ''nevažnim'' zemljama, nego u Vatkanu i Francuskoj. No, hladni odnosi Plenkovića i Milanovića još uvijek drže Stiera i Kovača drže u Zagrebu, a buduća diplomatska karijera ovisi im o ishodu sukoba Milanovića i ministra obrane Banožića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo