PO UZORU NA BEOGRAD / Milan Bandić opet mijenja vizuru metropole: Novi Zagreb postaje zagrebački Manhattan

U samom prostoru Velesajma bi trebalo osobito paziti na vrijednu arhitekturu

5.3.2019.
21:30
VOYO logo

Zagrebački Manhattan, tako gradonačelnik metropole Milan Bandić naziva najnoviji projekt koji bi se trebao početi graditi do kraja njegova mandata. Riječ je o kompleksu poslovnih prostora, šetnica, parkova, vrtića i škole u Novom Zagrebu, na prostoru od Hipodroma do Jadranskog mosta. 

Jedan od zaineresiranih je navodno i Mohamed Alabbar, vlasnik Burj Khalife u Dubajiu, koji u Beogradu već tri godine gradi sličan projekt - Grad na vodi.

''Investicija između milijardu i milijardu i pol eura, molim Boga da nam se jave što kvalitetniji investitori i da krenemo u taj projekt. To će biti najveći projekt u demokratskoj Hrvatskoj i ono što je sigurno je da ćemo ga započeti u ovom mandatu'', ustvrdio je Bandić.

Hipodrom bi se time definitivno trebalo 'maknuti' iz tog dijela grada, a zagrebački Velesajam preurediti tako da se ne diraju paviljoni, poput Talijanskog ili Kineskog - koji su zaštićena kulturna cjelina, upozoravaju u Društvo arhitekata Zagreb (DAZ). 

''Osobno mislim da ne bi trebalo žrtvovati prostor Hipodroma, bar ne u ovim prvim fazama, jer je to vrijedni zeleni prostor, a u samom prostoru Velesajma bi trebalo osobito paziti na vrijednu arhitekturu'', upozorava arhitektica i urbanistica Azra Suljić

Prije svega, trebalo bi utvrditi stvarne potrebe oko 120.000 stanovnika tog dijela grada i promijeniti generalni urbanistički plan, napominju u DAZ-u, u kojem ih oko ovako velikog projekta, Grad još nije obavijestio.

''Želimo sudjelovati u tom procesu, sudjelovali smo i prošle godine, kada je bila prezentacija za samo jedan dio tog prostora, Zagrebačkog velesajma i želimo znati što se događa jer je to definitivno bitan prostor grada'', napominje predsjednik DAZ-a Tihomil Matković.

Zainteresirani za preobrazbu više od jednog milijuna četvornih metara u srcu grada, tik uz Savu trebali su u samo 15 dana koliko je trajao javni poziv osmisliti stambene i poslovne zgrade, parkove, škole i vrtiće, ali i kina te trgovačke centre. 

Što se tiče financiranja, Bnaidć kaže: ''Pa oni koji budu ponudili pismo iskazu interesa, koji budu ponudili sadržaj, mi ćemo prostorno plansku dokumentaciju prilagoditi, korespondirajući onako kako to treba i kako korespondira''.

Gradonačelnik, kaže još ne zna ni tko je zainteresiran, ni kako će taj dio Novog Zagreba izgledati, no sve bi se, najavljuje moglo doznati već u srijedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo