'Spreman sam k'o Rade Končar ići na sud zato što netko nije odradio svoj posao'

29.1.2013.
15:11
VOYO logo

Nakon što se u medijima pojavila informacija da će lokacija za spalionicu otpada biti u Dumovečkom lugu te uzbunila tamošnje mještane, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u utorak je organizirao konferenciju za medije.

"Gradonačelnik je protiv spalionice u gradu Zagrebu. To je stav Grada i sve ostalo je pokušaj spina. Mi moramo sa Županijom dogovoriti gdje ćemo napraviti Centar za gospodarenje otpadom, gdje ćemo napraviti reciklažu i gdje ćemo napraviti energanu. Ne spalionicu, energanu. To se mora raditi za područje s milijun i pol ljudi. Ja sam protiv apriori spalionice u Zagrebu, ne samo u Dumovečkom lugu kao jednoj od lokaciju u ispitivanju nego generalno", kazao je Bandić dodajući kako gospodarenje otpadom treba riješiti tako da se vodi računa o tome da se lokacija iznađe uz suglasje javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritom, istaknuo je, treba paziti na kapacitet, tehnologiju i model financiranja. Upozorio je da se više od 30 posto otpada koji se odvozi na Jakuševac ne smije spaljivati te da je preduvjet bilo kakvog rješenja reciklaža koja je sada temeljna zadaća Grada. Bandić je kazao kako će u ožujku Skupštinu izvijestiti što planiraju po tim pitanjima napraviti. Također je istaknuo kako se vezano uz problem otpada njemu uoči izbora pokušava "u gnijezdo ubaciti kukavičje jaje da bi se uzbunila javnost" te da on jasno želi reći da je protiv spalionice. Do lokacije će, kaže, lakše doći surađujući sa Županijom i Ministarstvom.

Centar za gospodarenje otpadom u krugu od 60 km

"Svatko hoće proizvoditi smeće, a nitko ga ne želi u svom dvorištu. E pa zašto bi mi se ponašali drugačije", pitao je Bandić dodajući da energana i 30 posto otpada koji se treba riješiti se ne rješava u Gradu Zagrebu već u njegovom prstenu u krugu od 50 do 60 kilometara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrebački gradonačelnik također je kazao kako će u idućih mjesec dana riiješiti nekoliko pitanja. Riječ je o tome da će Jakušvčanima osigurati rentu koju će primati do posljednjeg dana dok se na zatvori odlagalište otpada te o tome da će izmjestiti kompostanu.

'Ja na problemu otpada mogu napisati doktorsku disertaciju'

"Inače, za ove vrle ljude koji se bave problemom okoliša i rješenja iz rukava za Zagreb ja sam akademik. Ja sam ovaj problem apsolvirao i na njemu mogu raditi doktorsku disertaciju", istaknuo je Bandić. Potom se prisjetio i kako će mu ovih dana stići prijava Ministarstva zaštite okoliša zbog kolone kamiona koji su stajali ispred Jakuševca kada je bio blokiran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Spreman sam k'o Rade Končar ići na sud zato što netko nije napravio svoj dio posla i što čekamo predaju palice između dva ministra koji nisu napravili nešto što su trebali napraviti. Gledajte apsurda, ja idem po sudu jer su kamioni stali. Pa kao da sam ih ja organizirao. Vid' boga ti...", kazao je Bandić pozivajući na odgovornost ministre koji, kaže, nisu deponije uredili ni u svojim gradovima. Prema Bandićevim riječima, postoje dvije godine koje su ključne za njegova rješenja odnosno završetak projekta Gospodarenja otpada. Jedna je 2015., a druga je 2018. Do ove posljednje doći će do konačnog rješenja.

Dajte svoju ocjenu onoga što ste pročitali, iznesite koje vas poteškoće muče, što biste najradije promijenili u svom gradu, a na što ste ponosni. Na adresu djelujlokalno@portal.net.hr šaljite nam svoje priče, a mi ćemo potražiti odgovore na vaša pitanja i tražiti očitovanje nadležnih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo