'Neću dopustiti da tisuće građana budu gladne'

17.9.2012.
14:45
VOYO logo

Prema neslužbenim informacijama, Vladin uži kabinet u utorak bi trebao raspraviti i vjerojatno zauzeti stav o najnovijem udaru na standard građana – poskupljenju grijanja od 37 posto što ga je zatražilo HEP Toplinarstvo. Do tada ne žele ništa prejudicirati, a tek načelno mišljenje ima Mihael Zmajlović, ministar prirode i zaštite okoliša.

Komentirajući najavu gradonačelnika ZagrebaMilana Bandića da će staviti veto na HEP-ov zahtjev, Zmajlović je ustvrdio da se ovo pitanje ne smije koristiti za "dnevno političko poentiranje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teške odluke

"To su uvijek teške odluke, upravo zato što se tiču svih građana koji koriste tu uslugu, dakle Toplinarstva. Dakle, to je osjetljivo pitanje, ali ne smijemo ni tvrtku koja osigurava toplinsku energiju dovoditi da akumulira gubitke i da se onda dovede u situaciju da ne može isporučiti toplinsku energiju. No, poskupljenje ne smije biti takvo da ono pokriva eventualnu neefikasnost tvrtke", naglasio je Zmajlović.

Bandić je u ponedjeljak poručio da će kao gradonačelnik iskoristiti nadležnost za neprihvaćanje prijedloga o poskupljenju, odnosno da će staviti veto na takav prijedlog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O opravdanosti zatraženog poskupljenja mišljenje bi trebala dati Hrvatska energetska regulatorna agencija, čim prikupe i analiziraju sve potrebne pokazatelje.

'Ne pristajemo na ucjene!'

Na najavljeno poskupljenje reagirao je i sisački gradonačelnik Dinko Pintarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne želim i neću pristati na ucjene koje pred nas stavlja HEP Toplinarstvo, jer kako drugačije protumačiti zahtjev za 100-postotnim povećanjem cijena energenta za ionako ugroženu industrijsku proizvodnju, te gotovo 40-postotno povećanje cijena za građanstvo", naveo je u priopćenju Pintarić. "Kao gradonačelnik ne mogu dopustiti da više od četiri tisuće potrošača HEP-ovih usluga u Sisku ovu zimu bude gladno jer neće imati novca za platiti sve račune, a pitam se kako će povećane račune plaćati i 56 poslovnih potrošača kojima je poslovanje ionako otežano zbog njihovih novih parafiskalnih nameta. Pintarić će Gradskom vijeću Grada Siska predloži da odbije ovaj zahtjev HEP Toplinarstva, a žao mu je, ističe, što, poput zagrebačkog gradonačelnika Bandića, nema pravo na veto.

Gradonačelnici Osijeka, Velike Gorice i Samobora već su najavili da neće prihvatiti poskupljenje, a iz HEP-a su zaprijetili da će iskoristiti sve mogućnosti, pa čak tražiti i mijenjanje zakonske procedure.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi čovjek HDZ-a Tomislav Karamarko kazao je da je najavljeno poskupljenje grijanja "dokaz bezglavog i lošeg vođenja države".

"Nitko od nas nije očekivao da će oni do devetog mjeseca od Hrvatske stvoriti Švicarsku, to je nemoguće. Nitko to nije očekivao, ali smo svi očekivali da počnu zaustavljati neke negativne trendove u hrvatskom gospodarstvu. Predvidjeli su rast BDP-a 0,8 posto, imaju minus 2,1. Prema tome, oni lažu. Nisu pronašli mehanizme, njihovo je bilo da pronađu mehanizme zaustavljanja", rekao je šef HDZ-a te dodao: "Ja znam da je ovo njihov maksimum. Možemo reći da oni rade najbolje što mogu, ali to nije dovoljno da nas izvuku iz krize. Dakle, ne pokazuju dovoljno kvalitete, dovoljno inicijative i dovoljno energije da bilo što pozitivno naprave u ovoj državi. Prema tome, tako i ova poskupljenja. Oni su morali pronaći načina da se ovo ne dogodi. Ovo je udar na standard naših ljudi", kazao je Karamarko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo