samo križ, svijeće i cvijeće / Milan Bandić kao da je jučer umro. Na grobu nema ni ploče ni spomenika

Image

Idejno rješenje, kažu prijatelji i stranački kolege bivšeg gradonačelnika, obitelj je Zavodu predala još prije dva mjeseca

31.10.2022.
20:00
VOYO logo

Gotovo tri godine su prošle od smrti Milana Bandića, a na njegovu grobu još uvijek nema ničeg osim križa, svijeća i cvijeća. Dan uoči Svih svetih brojni građani odaju počast bivšem gradonačelniku, a gradska uprava najavljuje – saga oko spomenika privodi se kraju.

Kao da je jučer umro. Ni ploče ni spomenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije mi bilo jasno da će to tako ostaviti. Dobro, vidim kite ga, ali ipak bi trebao imati barem nekakvu ploču s imenom", kaže Josip iz Zagreba.

"Pa ne bih ja ništa mijenjao tu, meni je ovo lijepo", smatra Damir iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trebalo bi ako su ga već tu ukopali onda bi trebao i spomenik neki i križ", tvrdi Luka iz Zagreba.

A spomenik, nakon višegodišnjih peripetija, mogao bi uskoro dobiti dozvolu za postavljanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Idejno rješenje je upravo na stolu, da tako kažem u Zavodu za zaštitu spomenika, kulture i prirode, vrlo skoro će biti donesena odluka da se s tim ide", izjavio je Luka Korlaet (Možemo!), zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba.

Image
POSEBNO RADNO VRIJEME /

Kako će raditi trgovine i centri na blagdan Svih svetih? Donosimo popis

Image
POSEBNO RADNO VRIJEME /

Kako će raditi trgovine i centri na blagdan Svih svetih? Donosimo popis

Idejno rješenje, kažu nam prijatelji i stranački kolege bivšeg gradonačelnika, obitelj je Zavodu predala još prije dva mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što znam da je profesor Hržić izradio nekoliko rješenja i da je nakon toga bio na jednom neformalnom sastanku u Zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode i da je tamo usuglašeno da od tih nekoliko prijedloga jedna bi bio prihvatljiv zaštitarima", tvrdi Ivica Lovrić, bivši suradnik Milana Bandić.

"To je već davno trebalo biti gotovo, problem je bi u tome što je ova ekipa koja je došla na vlast stvarala probleme oko ukopnog mjesta. Međutim, čim to papirološki bude riješeno ide se dalje s tim projektom, nevezano što o tome misli ili ne misli ekipa koja je na vlasti", objašnjava Pavle Kalinić, bivši suradnik Milana Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milan Bandić pokopan je izvan postojećih grobnih polja Mirogoja, s vanjske strane arkada. Prvu godinu nakon smrti raspravljalo se o tome je li uopće smio tamo biti pokopan. Nakon što je nova gradska vlast utvrdila da jest, grad je trebao ustupiti pravo na korištenje groba Bandićevoj obitelji. Na to je otišla druga godina od smrti. Treća teče, a sad se čeka grad da da dozvolu za idejno rješenje spomenika koje je predložila obitelj.

"Radi se o vrlo diskretnom, nenametljivom, u parteru jednoj intervenciji koja ne zaklanja arkade u drugom planu. A ostat će na ovoj poziciji? Najvjerojatnije da",kazao je Korlaet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta je suglasnost trebala doći u roku od 7-8 dana, ali evo čekamo dva mjeseca, strpljivi smo, evo čekat ćemo još", poručio je Ivica Lovrić,bivši suradnik Milana Bandića.

"Evo vidim Milan Bandić je umro, ja sam ga, baš bi ga trebali možda nazvati da pokupi lišće jer ovi ne skupljaju lišće pa možda da Milan Bandić se vrati pa da skupi lišće umjesto njih", kaže Pavle Kalinić, bivši suradnik Milana Bandića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razgovarali smo jutros i s Vesnom Bandić. Nije bila spremna stati pred kameru, ali kaže – nitko joj ništa nije javio. A voljela bi do treće obljetnice, za četiri mjeseca, suprugu cvijeće i svijeće donijeti na spomenik, umjesto na šljunak.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo