MIKULIĆ OPET POKUŠAO OBJASNITI POTEZ INSPEKTORA PA PORUČIO PODUZETNICIMA: / 'Ja nisam neprijatelj, već partner'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić komentirao je zatvaranje zagrebačkog restorana zbog 'drive-in' usluga:

21.4.2020.
8:19
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je u javnost objavljena informacija kako je Državni inspektorat zatvorio nekoliko ugostiteljskih objekata, među kojima je poznati zagrebački restoran Tekka zbog "drive-in" usluge koja nije ispunjavala minimalne tehničke uvjete, glavni državni inspektor Andrija Mikulić je sad za Večernji list pokušao objasniti o čemu je riječ, rekavši kako on poduzetnicima nije neprijatelj, već partner.

Mikulić tvrdi da oni sa svim poduzetnicima žele graditi odnos "povjerenja, sigurnosti i partnerstva", te da žele ići u smjeru relaksacije mjera i što bržeg povratka gospodarstva, ponajprije ugostiteljstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
GLAS PODUZETNIKA UPOZORAVA: /

'Protivno uputi ministarstva, inspektori su zapečatili preko 20 restorana!'

Image
GLAS PODUZETNIKA UPOZORAVA: /

'Protivno uputi ministarstva, inspektori su zapečatili preko 20 restorana!'

Nije imao komunalnu dozvolu

"Ugostitelj je samoinicijativno otvorio drive-in zonu iako se za takvu vrstu usluge podrazumijevaju određeni propisi. Dakle, u trenutku dok Hrvatskom vlada opasna epidemija, stol iz restorana postavljen je na javnu površinu bez ikakve komunalne dozvole. Na tom stolu nije bilo nikakvog upozorenja o higijeni kao ni o pravilima ponašanja i distanciranja.

Zaposlenik ugostiteljskog objekta hranu je postavljao na taj stol odakle su je preuzimali kupci iz automobila a da stol nije bio prethodno dezinficiran i opremljen pripadajućim sredstvima. No, da bi se uopće došlo do stola, trebalo se prvo prelaziti preko zelene površine", rekao je Mikulić, istaknuvši da je inspektor postupao sukladno pravilima Stožera civilne zaštite te uputama HZJZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko bi bio odgovoran da se netko zarazio?

"Zamislite samo da se netko zarazio koronavirusom prilikom kupnje hrane u tom drive-inu. Tko bi za to bio odgovoran? Tražila bi se nečija odgovornost i onda bi se svi pitali gdje su inspektori i zašto nisu preventivno bili na terenu gdje se krše napuci i zakoni. Iako drive-in nije reguliran hrvatskim zakonima, važno je imati na umu da ipak trebaju biti ispunjeni minimalni uvjeti, a jedan od glavnih je da ista osoba ne smije posluživati i naplaćivati robu", dodao je Mikulić.

Nakon jučerašnjeg sastanka u Državnom inspektoratu, koji je inicirala Hrvatska gospodarska komora, ugostiteljski objekti koji su proteklih dana zatvoreni nalogom Državnog inspektorata od danas ipak mogu početi raditi, ali moraju ispunjavati svih 11 mjera koje traži Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u svojim uputama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo