Hrvati velikog srca / Mihajlo iz Sl. Broda poslao donaciju ukrajinskim bolnicama. Doznali smo o čemu je riječ

Image

'Nazvao me jedan liječnik prije mjesec i pol dana da imaju problema s nestankom struje', govori nam donator Mihajlo Semenjuk

20.2.2023.
15:14
VOYO logo

Hrvatska je svoju prvu pomoć Ukrajini uputila prvog dana rata, 24. veljače 2022. godine. Nakon što je započela ruska invazija Vlada RH 24. veljače 2022. godine donijela je Odluku o upućivanju žurne pomoći Ukrajini, čija je ukupna procijenjena vrijednost bila od 9,1 milijun kuna

Uslijedile su brojne pomoći kako pojedinaca tako i organizacija, i u novcu i u potrebnoj robi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od privatnih donatora je i Brođanin Mihajlo Semenjuk koji vuče ukrajinske korijene, a obnašao je i funkciju predsjednika Ukrajinske zajednice u Hrvatskoj.

"Nazvao me jedan liječnik prije mjesec i pol dana da imaju problema s nestankom struje. Naručio sam iz mađarske firme 40-tak komada različitih svjetiljki u vrijednosti od oko dvije tisuće eura", govori nam Semenjuk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Kako govori radi se o manjim džepnim baterijama, onima srednje veličine te velikim reflektorima. Sve baterije se mogu puniti u automobilu.

Pošiljka je upućena u zapadni ukrajinski grad Ternopilj koji broji nešto više od 250 tisuća stanovnika, koji se od listopada bori sa stalnim nestancima struje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mihajlo ima 61 godinu a više od 50 godina je, kako kaže, posvetio svojim korijenima odnosno ukrajinskim običajima i načinu života.

"Izuzetno dobro razumijem, čitam i pišem ukrajinski jezik i svakodnevno sam u kontaktu s prijateljima iz Ukrajine. Strašno je što se događa, ljudi ginu svaki dan", govori nam Mihajlo Semenjuk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Privatni album
Image
Foto: Privatni album
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo