'MI SMO U RATU I MORAMO BITI NA PRVOJ CRTI BOJIŠNICE': / Don Damir Stojić borbeno motivira molitelje ispred bolnica

Image
Foto: PIXSELL

U nedjelju navečer u iznova oživljenoj zagrebačkoj Kinoteci nije bilo filmskih projekcija već je u dvorani kina održano predstavljanje knjige "40 dana za život".

26.9.2017.
7:15
PIXSELL
VOYO logo

Autori ove knjige, po kojoj je nazvana molitvena akcija, Amerikanci su David Bereit i Shawn Carney, ujedno i pokretači inicijative "Hod za život", koja je održavana i u Hrvatskoj. Knjigu je na hrvatski jezik preveo studentski kapelan don Damir Stojić koji ju je predstavio.

"Reakcija nevjernika je dokaz da je molitva moćna"

No, promocija ovog pro-life bestselera bila je i seminar za vjernike koji će sudjelovati u molitvenoj akciji "40 dana za život" ispred bolnica u Hrvatskoj u kojima se obavljaju pobačaji. O tom je događaju iscrpnu reportažu donio neprofitni portal Forum.tm čiji je novinar bio na mjestu događaja zabilježivši atmosferu u dvorani i riječi kontroverznog don Stojića. A Stojić nije mnogo okolišao već je odmah poslao poruku ravno 'u glavu'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'ŠTO JE PREVIŠE JE PREVIŠE!' Radikalni svećenik se naslađuje: /

'Evo, imam prijedlog što bi mogli nazvati po maršalu Titu'

Image
'ŠTO JE PREVIŠE JE PREVIŠE!' Radikalni svećenik se naslađuje: /

'Evo, imam prijedlog što bi mogli nazvati po maršalu Titu'

"Mi smo u ratnom stanju za koje nismo krivi. Nismo ga mi proglasili. Osobno nisam ratoboran, ali ovo je najveća borba koju imamo i moramo biti na prvoj crti bojišnice", kazao je don Stojić pozvavši na molitve za posvećenje i osobno spasenje naročito onih "koji Isusa nisu spoznali" i za one koji nisu za život.

Kao primjer da se molitvom može dobiti rat, don Stojić je naveo Domovinski rat. Bio je to, prema njegovim riječima, jedini primjer u svijetu da su branitelji s krunicom išli u borbu. Potom je ponovio da se "danas nalazimo u novom ratu" i da je "ovo borba za život".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nismo svjesni koliko je molitva snažna. Nevjernici su nam govorili da se zabijemo negdje sa strane i molimo, pa kad smo to napravili, ostali su zabezeknuti. Njihova reakcija je dokaz da je molitva moćna", kazao je don Stojić.

Image

Tri preporuke, od kojih je jedna Churchillova

Prema sugestiji don Stojića, u prvim redovima bojišnice, zapravo kampanje "40 dana za život" trebali bi biti muškarci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kažu neki da muškarci nemaju pravo govoriti. To je pogrešno, jer iza pobačaja najčešće stoje muškarci koji nisu izvršili svoju ulogu i spriječili ga. Mi smo prvi odgovorni za život, mi moramo štititi nerođene i naše sestre", naglasio je studentski kapelan.

Potom je dao tri preporuke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prva je preporuka da smo u ratu koji je navijestila i Gospa Fatimska kada je rekla da nas čeka najveća bitka, i to ona za obitelj. Stoga se ne smije zaboraviti da je molitva borba, duhovni boj. Molitva uvijek podrazumijeva napor i borbu. Protiv koga, sigurno se pitate? Protiv nas samih i protiv napasnikovih zamki! Druga je preporuka vjera u pobjedu. Ako nisi uvjeren da ćeš pobijediti, nemoj ni dolaziti moliti jer ćeš samo smetati. Židovi su imali jednu svoju molitvu prije rata u kojoj su se unaprijed zahvaljivali na pobjedi. Treća je ustrajnost", kazao je don Stojić pa citirao Winstona Churchilla: "Nikada, nikada, nikada, nikada, nikada ne odustati!"

Kako odgovoriti na nezgodna pitanja

Drugi su govornici, piše Forum.tm, moliteljima davali savjete i instruirali ih kako da odgovaraju na pitanja tipa "Zašto ne molite za djecu u Iraku?" Na to, rečeno im je, trebaju reći da "djecu u Iraku ne mogu spasiti, ali možda mogu ovu ovdje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od savjeta je glasio da se ne napada žene koje idu na pobačaj.

"Ako se postavljamo da smo bolji od njih i u startu ih osuđujemo, nemamo mnogo toga za učiniti. Trebamo naučiti ljubiti i te ljude", rečeno je onima koji će uskoro moliti ispred bolnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo