GORE NE MOŽE / Mi smo ovdje samo zbog para!

Image
Foto: Pixsell

Povratničkim koncertima Bijelo dugme i Parni valjak su potvrdili staru 'mi smo ovdje samo zbog para' teoriju te rasprodali ugled više od svih loših pjesama i albuma zajedno.

25.11.2011.
21:30
Pixsell
VOYO logo

U razmaku od samo nekoliko tjedana na scenu su se vratila dva istinski legendarna benda te 2011. ponudili velike favorite za glazbeni događaj godine. U Los Angelesu za isti stol konačno su sjeli originalni članovi Black Sabbatha, benda koji je izumio heavy metal, a s druge strane Atlantika Manchester je slavio povratak svojih najdražih sinova Stone Rosesa, kvarteta bez kojeg vjerojatno nikad ne bi bilo Oasisa, Vervea i velikog dijela britanske glazbe devedesetih.

Tim povodom donosimo vam drugu stranu priče i prisjećamo se nekolicine ponovnih okupljanja na prostoru bivše Juge koja su potvrdila staru "mi smo ovdje samo zbog para" teoriju i bivšim veličinama rasprodala ugled više od svih loših pjesama i albuma zajedno. Na prvom mjestu svakako su povratnički koncerti Bijelog dugmeta, bez ikakve sumnje najpopularnije rock grupe ovih prostora. Iako je neupućenijima bilo sasvim dovoljno poslije svih tih godina vidjeti Bregu i Bebeka na istoj pozornici, elokventnijim slušateljima dizala se kosa na glavi zbog istinski katastrofalne svirke. Naime, Bregović zbog obaveza vezanih uz matični mu Orkestar za vjenčanja i sprovode gotovo da nije ni prisustvovao probama pa su deseci tisuća ljudi u Zagrebu, Beogradu i Sarajevu prisustovali izvedbama kakvih bi se posramili i bendovi koji njihove pjesme izvode po provincijskim „kafanama“. Ako se u tim spektakularno najavljivanim koncertima i moglo pronaći nešto vrijedno pamćenja, i to su ubrzo uništili Bebek, Alen i Tifa degutantnom turnejom „Kad smo bili Bijelo dugme“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihovi godinu-dvije mlađi suvremenici iz Parnog valjka jednako pompozno opraštali su se od svojih obožavatelja, no prije nego što smo uopće stigli primijetiti da ih nema, već su bili na pozornici zagrebačke Arene i njenih ekvivalenata u drugim hrvatskim gradovima.

Alternativni ogranak glazbene scene također nije imun na ovakav tip naplaćivanja nostalgije – kultni makedonski mračnjaci Mizar početkom prošlog desetljeća u Aquariusu su zaista dobrim koncertom okončali oproštajnu turneju. Već idućeg tjedna bili su u studiju i počinjali rad na povratničkom albumu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo