Menadžeri u Remetincu tuširat će se svaki dan!

Sve uhićene osobe osumnjičene za primanje i davanje mita, zloporabu položaja ili za udruživanje u zločinačku organizaciju od 26.

20.1.2010.
23:08
VOYO logo

Naime, sve osobe uhićene za navedena djela ili za neka druga kaznena djela iz nadležnosti USKOK-a (kao npr. nedavno uhićeni menadžeri HAC-a, Podravke, HPB-a) dobili su 'svoj' zatvorski bonton. Riječ je o Pravilniku o kućnom redu u zatvorima za izdržavanja istražnog zatvora, koji je donio ministar pravosuđa Ivan Šimonović, a koji za tu kategoriju uhićenih stupa na snagu 26. siječnja.

Za 'obične' pak kriminalce i 'prekršajce' ista će pravila vrijediti tek od 1. rujna 2011. godine, piše Večernji list. 'Kvaka' je u tome što nova zatvorska pravila vrijede za novi Zakon o kaznenom postupku (ZKP), a on se za sada primjenjuje samo na uskočki kriminal, dok će za sav ostali kriminal vrijediti iduće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mogu nositi nakit i tuširati se svaki dan

Novi će se propisi ponajviše primjenjivati u zagrebačkom Remetincu, u kojem je najviše uhićenih u USKOK-ovim akcijama. Za uhićene menadžere to znači da će od 26. siječnja u zatvoru moći imati nakit, prsten, ogrlicu ili narukvicu. Umjesto tuširanja jednom tjedno, moći će se prati svaki dan. U ćeliji smiju imati i radio, a zahtjev da im se dopusti imati televizor podnosit će upravitelju.

Novost je i to što će, osim u zatvoru, uz odobrenje suda, moći biti radno angažirani i izvan zidina, i što će u slobodnom vremenu imati radionice 'za zadovoljavanje tjelesnih, duhovnih i kulturnih potreba'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad im u posjet dođu djeca u dobi do 14 godina, moći će se s njima vidjeti u zasebnoj prostoriji, dok za sve ostale posjete (šest puta mjesečno) vrijedi pravilo da posjetitelje mogu vidjeti i čuti, ali ne i dodirnuti.

I osumnjičeni imaju pravo na cigaretu - džabe

Šetnja zatvorskim krugom, na koje imaju pravo dva sata dnevno, može biti prekinuta iz sigurnosnih razloga ili ako zatvorenik počini stegovni prijestup. Osumnjičenicima pušačima koji nemaju cigareta bit će omogućeno da ih kupe u zatvorskoj kantini ili trgovini. No, budu li u istražni zatvor dovedeni u vrijeme kad ona ne radi, pravilnikom je predviđeno da im se, bez naknade, osigura primjerena količina cigareta!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatvorenici imaju pravo na tri obroka dnevno prehrambene vrijednosti od najmanje 3000 kalorija. Osim standardnoga zatvorskog jelovnika, mogu u zatvorskoj kuhinji naručiti poseban obrok koji plaćaju ili se odlučiti za jelo iz nekog od vanjskih restorana. Pisanu narudžbu moraju predati 48 sati prije predviđene isporuke.

Jedno od prava zatvorenika jest i liječenje u ambulanti, a mogu si 'naručiti' i dolazak liječnika kojeg sami izaberu, što mora odobriti sud. Za one bez zdravstvenog osiguranja trošak liječenja namirit će se iz državnog proračuna, no žele li specijalistički pregled u nekoj posebnoj ambulanti, platit će ga sami.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Labaviji pritvor logičan je, smatraju odvjetnici, jer je istražni zatvor izgubio svoju svrhu i postao kazna – u pojedinim USKOK-ovim predmetima on može trajati i do tri godine! Problem je i u tome što spisi u predmetima ponekad imaju i 1000 stranica pa zatvorenici sve te stranice tajnih istraga nemaju gdje u miru proučiti, jer su svi zatvori pretrpani a ćeliju dijele s nekoliko osoba, piše Večernjak.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo