Strašno / Mega tvrtka Osatina, dan prije inspekcije, raspršila plastični otpad i kamenu vunu po oranicama u Slavoniji

Image
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Osatina grupa je pokušala preduhitriti institucije sustava pa su započeli s odvoženjem odloženog otpada

21.2.2021.
14:05
Damir Spehar/PIXSELL
VOYO logo

Tvrtka Osatina, jedan od najvećih poljoprivrednih proizvođača u Hrvatskoj, odložila je ogromne količine otpada iz staklenikâ, tik uz autocestu A5, Slavonica, nekih četiri kilometra od skretanja u Đakovo iz pravca Osijeka. Radi se mahom o kamenoj vuni i plastici koji se u staklenicima koriste kao podloga za uzgoj povrća i vezanje stabljiki, piše Telegram.

Ophodnja Hrvatskih autocesta (HAC), kako su potvrdili iz te tvrtke za Telegram, još je 15. siječnja primijetila "navoženje materijala uz zaštitni pojas autoceste i upozorila tvrtku Osatina". Ta tvrtka nije obavijestila Hrvatske autoceste o bilo kakvoj aktivnosti, a s obzirom na to da je deponija nastala u neposrednoj blizini autoceste što po Zakonu o cestama predstavlja zaštitni pojas prometnice, za izvođenje bilo kakvih aktivnosti potrebna je suglasnost HAC-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Telegram je, zajedno s fotografijama gomila odbačenog otpada, poslao upit Državnom inspektoratu, Hrvatskim vodama, Ministarstvu poljoprivrede, Fondu za zaštitu okoliša, HAC-u i dakako Osatina grupi. Ta kompanija se oglušila na upit kao i na dvije požurnice sljedećih dana.

No, umjesto odgovora, Osatina grupa reagirala je munjevito i već u ponedjeljak ujutro, kako bi preduhitrili "institucije sustava" započeli su s odvoženjem odloženog otpada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tovarili su ga u posebne prikolice s uređajima za raspršivanje, pa su svu onu kamenu vunu i otpadnu plastiku razbacivali po golemoj oranici.

Kada se akcija raspršivanja kamene vune i plastičnog otpada po okolnim oranicama već privodila kraju, iz Državnog inspektorata rekli su za Telegram kako će njihova inspektorica sutradan posjetiti područje na kojem je otpad odložen. I uistinu, u utorak, 16. veljače oko 10 sati, u pratnji trojice policajaca i predsjednika Općine Satnica Đakovačka, Željka Šimića, inspektorica je izašla na teren. Ali, ondje, između zemljanog puta i kanala uz autocestu više nije bilo ni grama otpada!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na oranici su ostali tragovi raspršene kamene vune i plastike, a nadomak omanjeg, netom posjećenog šumarka, bila je vidljiva jama puna otpada, očito ondje odloženog ranijih godina. Radnici Osatine koje je inspektorica ondje zatekla pokušali su tu jamu prekriti slojem svježe zemlje s oranice, ali su upozoreni da to ne čine.

Iz Državnog inspektorata u utorak popodne Telegramu je neslužbeno rečeno kako je otpad tik uz autocestu Slavonica ondje odložen protivno propisima o zbrinjavanju, te usitnjen i rasut po oranicama, a dio zakopan u jamu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo