POSLANA PROSVJEDNA NOTA / Medved: 'Srbija se očito još ne može suočiti sa svojom ulogom u agresiji na Hrvatsku'

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Hrvatska je poslala prosvjednu notu Srbiji, odgovor nije dobila

8.11.2019.
17:42
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Ministar branitelja Tomo Medved osudio je u petak otkrivanje spomen-ploče generalu JNA Mladenu Bratiću u Novom Sadu. Tvrdi da je to očiti primjer da Srbija još nije u stanju suočiti se sa svojom ulogom u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku.

"Apsolutna osuda. Nažalost, očiti je i to primjer da Srbija još nije u stanju suočiti se sa svojom ulogom u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku i posebno je to, nažalost, uočljivo u trenutku kada taj spomenik podiže vojska Srbije. Hrvatska osuđuje takav čin poglavito kada se događa u vrijeme ovih teških dana za hrvatski narod, u svjetlu žrtava velikosrpske agresije Vukovara i Škabrnje", komentirao je Medved novinarima uoči zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da je ovaj čin osjetljiv i za svaku osudu upravo zato što je nositelj postavljanja spomen-obilježja za ratnog zločinca koji je izravno zapovijedao u agresiji na teritoriju Hrvatske - vojska Srbije.

Nije konkretno odgovorio treba li spriječiti dolazak srpskoga predsjednika Aleksandra Vučića na Kongres Europske pučke stranke (EPP)  s obzirom na to da je po srpskom Ustavu on vrhovni zapovjednih vojnih snaga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trebamo osuditi i pozvati ih da se suoče sa svojom ulogom u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku, da se u konačnici urazume i shvate da to ne vodi nikamo", rekao je Medved.

Grlić Radman: Rekli smo svoje o spomen-ploči, Srbija bez odgovora  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vidjet će se, ističe, što se može napraviti u vezi s postavljanjem spomen-ploče, ponovivši da u svakom pogledu treba pozvati Srbiju da "prekine s tom praksom, da smogne snage i suoči se sa svojom ulogom i da prestane s takvim oblicima provokacije".

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman kratko je dodao da je Hrvatska poslala prosvjednu notu Srbiji i rekla svoje po pitanju postavljanja spomen-ploče, dodavši da odgovor nije dobila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo