MEĐUNARODNI DAN LJUDSKIH PRAVA: / 'Njihovo poštivanje je među najvišim vrijednostima ustavnog poretka Republike Hrvatske'

Image
Foto: PROFIMEDIA

10. prosinca 1948.

10.12.2020.
11:15
PROFIMEDIA
VOYO logo

Ljudska prava ključan su preduvjet izgradnji mirnih, stabilnih i razvijenih društava i poštivanje ljudskih prava i sloboda među najvišim je vrijednostima ustavnog poretka Republike Hrvatske, priopćilo je u četvrtak ministarstvo vanjskih i europskih poslova u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava.

Svake godine 10. prosinca, na datum kada je 1948. godine Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila Opću deklaraciju o ljudskim pravima, tradicionalno se obilježava Međunarodni dan ljudskih prava. Premda pravno neobvezujuća, Opća deklaracija jedan je od najvažnijih političkih dokumenata 20. stoljeća i prekretnica u području ljudskih prava, ističe MVEP. "Deklaracija predstavlja temelje današnjeg međunarodnog sustava ljudskih prava (...) ljudska prava ključan su preduvjet izgradnji mirnih, stabilnih i razvijenih društava, a obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava simbolizira neprestanu borbu za očuvanjem postignutog napretka u tom području ", stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
[VIDEO] VRGORAČKI KRAJ JE POD VODOM: /

Poplava ne jenjava, a danas se očekuje najgore: 'Vodostaj će porasti još metar'

Image
[VIDEO] VRGORAČKI KRAJ JE POD VODOM: /

Poplava ne jenjava, a danas se očekuje najgore: 'Vodostaj će porasti još metar'

U priopćenju se ističe da je "poštivanje ljudskih prava i sloboda među najvišim je vrijednostima ustavnog poretka Republike Hrvatske". "Kao snažna zagovornica ljudskih prava, Hrvatska kontinuirano ulaže napore na nacionalnoj razini, kao i u vanjskim odnosima, kroz multilateralne formate i bilateralne odnose, kako bi pridonijela unaprjeđenju postojećeg okvira zaštite ljudskih prava, s naglaskom na suzbijanje diskriminacije, ravnopravnost spolova i ekonomsko osnaživanje žena, borbu protiv nasilja i zaštitu ranjivih skupina", dodaje ministarstvo.

Također se navodi da kontekstu pandemije covida-19, čiji utjecaj na ekonomska i socijalna prava građana u najvećoj mjeri najviše pogađa ranjive skupine: žene, djecu, starije, manjine, izbjeglice i migrante, Hrvatska ostaje predana univerzalnim normama i preuzetim obvezama te nastoji da poštivanje ljudskih prava i temeljnih sloboda, demokracija, vladavina prava i jednakost ostanu temelj društva i javnih politika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo