MEĐUDRŽAVNI SPOR ZBOG TERANA: / EU će napraviti iznimku zbog Hrvatske, Slovenija se sprema tužiti EK!

Image

Slovenski ministar poljoprivrede oštro je u reagirao na neslužbene najave da će Europska komisija uskoro predložiti kompromisno rješenje u sporu oko vina teran.

22.12.2016.
7:23
VOYO logo

Europska komisija žali što se Hrvatska i Slovenija u dvije godine nisu uspjele dogovoriti oko problema vina teran i planira napraviti iznimku koja bi išla na ruku Hrvatskoj. Slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan ne isključuje mogućnost tužbe u Bruxellesu, prenosi RTL Slovenije.

Image
NI TO NAM NE DAJU: /

Slovenija se žalila Europskoj komisiji zbog hrvatskog kulena

Image
NI TO NAM NE DAJU: /

Slovenija se žalila Europskoj komisiji zbog hrvatskog kulena

Slovenija je zaštitila teran s oznakom porijekla, što znači da se na europskom tržištu pod nazivom teran ne može prodavati ni jedno vino koje ne poštuje pravila proizvodnje tog vina na slovenskom kršu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No problem je što je teran ujedno i naziv za sortu grožđa prema kojoj je nazvano i poznato vino iz Istre. Prema hrvatskom zakonu, vrhunska vina nose naziv sorte od koje se pripremaju. Hrvatska je već ranije isticala kako se može zaštiti način proizvodnje vina ili geografsko porijeklo. ali ne i čitava sorta.

Slovenci ni ne koriste sortu teran

S druge strane, Slovenci svoj teran ne prave od sorte teran, nego od sorte refoška na Krasu. To vino se uistinu naziva teran, a kako je slovenija zaštitila teran kao naziv vina iz njihove kraške regije, Hrvatska bi istarski teran morala nazvati drugačije, a ne po sorti grožđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznimka koju neslužbeno najavljuje EK predviđa da bi na bocama s hrvatskim teranom pisalo "hrvatska Istra", a manjim slovima "teran", kako bi potrošači mogli razlučiti između terana iz slovenskog primorja koji se proizvodi od sorte refošk i hrvatskog vina teran iz Istre koji nastaje od sorte teran.

EK Hrvatsku zamolio da privremeno pričeka s prihvaćanjem novog zakona kojim bi u Hrvatskoj bilo dopušteno na bocama s vinom uz naziv vina na naljepnici istaknuti i sortu grožđa od koje je napravljeno. Već u siječnju bi EU pokrenula postupak za prihvaćanje akta koji bi to omogućio, a čitav proces obično traje dva, tri mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Židan je kazao da u idućem razdoblju planira sastanke s europskim povjerenikom za poljoprivredu Philom Hoganom i drugim europskim kolegama, pri čemu će braniti slovenske interese i slovenski kraški teran.

"Bit ću vrlo razočaran dopusti li se Hrvatskoj izuzetak u korištenju zaštićenog naziva vina teran i upotrijebit ćemo sva pravna sredstva za zaštitu slovenskih proizvođača" kazao je Židan koji ne isključuje ni tužbu protiv Europske komisije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo