Medikol: Nema straha za ozračene pacijente

29.3.2011.
21:07
VOYO logo

Glavni izvršni direktor Medikol grupe Boris Sruk izjavi je na konferenciji za novinare kako nemaju nikakvih saznanja da USKOK istražuje Medikol te ocijenio da se Medikol napada jer su jedni od rijetkih koji izgradnjom novog centra i bolnice ulažu u hrvatsko zdravstvo i nove tehnologije koje će liječnicima omogućiti kvalitetnije radno mjesto i edukaciju.

Prema pisanju tiska, USKOK već dva mjeseca istražuje poslovanje privatne poliklinike Medikol zbog sumnje u korupcijsku spregu između države i te ustanove. U USKOK-u se o tome ništa nije moglo doznati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Medikol, je prema pisanju medija, od 2007. do danas po modelu javno-privatnog partnerstva u tri bolnice, KBC Sestara milosrdnica te u riječkom i splitskom KBC-u, postavio tri PET-CT uređaja za dijagnostiku tumorskih bolesti.

S HZZO-om je ugovorio 11 tisuća pregleda godišnje, no radiolozi, s obzirom na tako veliki broj pregleda, upozoravaju kako postoji mogućnost da su pacijenti dovedeni u opasnost zbog nepotrebnog prekomjernog zračenja jer ne postoje medicinske smjernice kada i tko pacijenta može uputiti na pretragu. Spornim smatraju i što je djelatnost izdvojena iz sustava javnog zdravstva i prepuštena monopolu privatnika o čemu je skupina od 27 najpoznatijih liječnika poslala i pismo predsjedniku Ivi Josipoviću i predsjednici Vlade Jadranki Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročelnica Odjela nuklearne medicine u Medikolu, dr. Antonija Balenović kazala je kako su njihovi PET-CT uređaji među najsigurnijima kad je u pitanju zračenje o čemu pokazuju i podaci koji se vode o pacijentima i koji su dostupni svima.

Dodaje kako pacijente na pretragu mogu uputiti samo specijalisti internisti, onkolozi, gastroenterolozi, ginekolozi i hematolozi te da su to puno puta činili i oni liječnici koji u javnosti prozivaju Medikol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HZZO: Broj pregleda u skladu je sa svjetskim smjernicama

Također je rečeno kako je Medikol lani obavio šest tisuća pretraga PET-CT-om, a među tim pacijentima više od 90 posto bilo je temeljem uputnice HZZO-a.

Tijekom dana regairao je i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, istaknuvši da je broj obavljenih pretraga u skladu sa svjetskim smjernicama prema kojima je predviđeno provođenje oko tisuću PET/CT pretraga na milijun stanovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HZZO navodi da je u posljednje 3,5 godine, od kad je pretraga PET/CT uvedena u sustav obveznoga zdravstvenog osiguranja, obavljeno ukupno 16.123 pretrage, odnosno 4.600 pretraga godišnje.

Broj obavljenih pretraga u skladu je sa svjetskim smjernicama prema kojima je predviđeno provođenje oko tisuću PET/CT pretraga na milijun stanovnika, navodi se u priopćenju i napominje da je od svih provedenih pretraga više od 97 posto provedeno kod osoba oboljelih od malignih bolesti kod kojih korist od provedene pretrage značajno nadilazi štetnost od zračenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201103290062006 arti-201103290415006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo