ponavljat će ispit / Maturantica kojoj je poništena matura ipak bi mogla na željeni fakultet? 'Mjesta za upis na Muzičku akademiju još ima'

Ovo nije jedini slučaj, na ispit se lani potpisalo 38 maturanata, svi oni će ispit morati pisati ponovno na jesenskom roku

20.7.2022.
20:30
VOYO logo

Ime i prezime na eseju iz hrvatskog jezika - pogreška ju je stajala poništenja ispita. U ovom roku nije mogla upisati Muzičku akademiju. Maturantica Laura Mikić pred kamere nije htjela, poručila je da joj je sve pre bolno.

"Da me nadležni u Centru barem čuju, čuju moj vapaj istine. Da sam ne daj Bože kriminalka koja je htjela varati, ne bih se sada izlagala ovom ispoviješću u javnosti, jer vjerujte mi, nije mi nimalo lako i ugodno", napisala je Laura u pismu koje je objavljeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Nacionalnog centra poručuju - pravila su jasna. Nije se smjela potpisati.

"Svaki ispit ima svoj barkod iza kojeg se krije učenik. Kad ocjenjivač dobiju ispit ne znaju tko se krije iza toga. Hipotetski je moguće da ocjenjivač dobije svog učenika ili nekoga koga osobno poznaje i to bi dovelo u pitanje objektivnost ispravljanja ispita", rekao je ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Vinko Filipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Identitet je otkrila samo na eseju, a poništen joj je cijeli ispit.

Image
DISKVALIFICIRANA S MATURE /

Ovo je pismo maturantice Laure: 'Usahnula sam, proživljavam najgore dane. Nije mi lako ni ugodno'

Image
DISKVALIFICIRANA S MATURE /

Ovo je pismo maturantice Laure: 'Usahnula sam, proživljavam najgore dane. Nije mi lako ni ugodno'

"Esej je sastavni dio ispita iz hrvatskog jezika i samo se iz praktičnih razloga piše drugi dan jer bi bilo neprimjereno da djeca 4 i pol sata pišu oba dijela ispita u istom danu", dodaje Filipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preda li netko prazan list na eseju - i dalje može položiti hrvatski jezik, ali ne i ako se potpiše na njega. Bivša ministrica koja je ukinula prag prolaznosti na eseju smatra mogao je biti poništen samo taj dio ispita.

"Kazna mora biti razmjerna prekršaju. Još uvijek vrijedi pravilo da se zbrajaju bodovi što znači da ako je jako dobro napisala teoretski dio ispita, ova nula bi joj omogućila prolaz iako ne s ocjenom koju je možda očekivala", rekla je bivša ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo nije jedini slučaj, na ispit se lani potpisalo 38 maturanata, ove godine njih 24. Svima su poništili ispit.

Ime i prezime 15 maturanata otkrilo je na ispitu iz hrvatskog jezika, 5 na ispitu iz engleskog, a još 4 na ispitu iz njemačkog kao prvog stranog jezika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi oni će ispit morati pisati ponovno na jesenskom roku. Pitanje je hoće li biti mjesta na željenim fakultetima. Na Muzičkoj akademiju objašnjavaju - mjesta još imaju.

"Da nemamo mjesta ne bi imali jesenske rokove. Nema razloga da ako je sada tako uspješno položila da neće opet na jesen i preporučam da se prijavi uredno na jesenski upisni rok", objasnio je dekan Muzičke akademije u Zagrebu, Igor Lešnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz nacionalnog centra poručuju određena pravila će se mijenjati i jasnije definirati.

"I da se ovo nije dogodilo razmišljali smo o određenom redefiniranju. Što se tiče potpisivanja to će pravilo ostati jer tajnost je jedno od temeljnih principa državne mature", kaže Filipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ista pravila za sve vrijedit će i na jesenskom roku za manje od mjesec dana. Nova šansa za Lauru i druge maturante kojima su ispiti poništeni.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo