Maturanti opet prosvjeduju zbog državne mature

Ovogodišnja generacija maturanata najavila je mirne prosvjede u Splitu i Puli, i to zbog stalnih izmjena pravila o državnoj maturi, što im, smatraju, dodatno otežava srednjoškolsko obrazovanje.

14.12.2011.
23:10
VOYO logo

Maturanti tako traže da se svaka promjena u državnoj maturi najavi generaciji prvih razreda, tako da odmah znaju što ih čeka, a ne kad postanu maturanti. Ističu da se program samo tijekom njihova srednjoškolskog obrazovanja mijenjao četiri puta te da su pravila za polaganje državne mature danas potpuno različita od onih koja su vrijedila kada su upisivali srednju školu.

Posebno negoduju učenici strukovnih škola, koji navode da se zbog novih pravila, kojima fakulteti traže mahom višu razinu za obvezne predmete, povećava i neravnopravnost pri upisivanju fakulteta, javlja HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, maturanti su svojim angažmanom već uspjeli u mijenjanju jedne odredbe, jer su se požalili na novo pravilo prema kojem bi prvi i drugi dio ispita iz hrvatskoga pisali u jednom danu. Ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje Goran Sirovatka izjavio je da su prihvatili primjedbu te da će promijeniti kalendar, što će omogućiti pisanje ispita iz hrvatskog jezika u dva dana, kao i do sada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo