IĆI NA FAKULTET ILI NE? / Maturanti moraju odlučiti što će dalje - ovo su trenutačno najtraženija zanimanja

Image
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell

Medicinske sestre, radnici u održavanju, prodavači, konobari i čistačice su najtraženiji

29.5.2021.
8:40
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
VOYO logo

Životna odluka nalazi se pred preko 30.000 maturanata pa si postavljaju pitanje - što nakon srednje škole? Nastavak obrazovanja je ono što bira većina, a tradicionalno za sve ima mjesta. Ipak, ne baš na fakultetima koje žele. Također, tu je i pitanje s kojim zanimanjem se najlakše dolazi do posla u Lijepoj našoj.

https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/2fd134b6-bf30-11eb-bc0b-1e4511bab537/original

Klara govori o studiranju na zagrebačkom FER-u

Budućnost traži zanimanja prilagođena modernim tehnologijama, a to znaju na zagrebačkom FER-u pa ne čudi da je upravo taj fakultet ove godine prvi izbor maturanata. "Pa FER je fakat super faks i profesori su dobri i sve tako da definitivno bi ga preporučila", kazala je za RTL Danas Klara Krmpotić, studentica treće godine FER-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MATURANTI SLAVE ZADNJI DAN NASTAVE: Pogledajte fotografije po gradovima

Još za vrijeme studija FER-ovci rade u IT firmama

Kada je u pitanju posao i tržište rada, studentica treće godine FER-a, Lara Anić-Milić, veli da se ne boji. Kaže da su čuli svakakve pozitivne statistike da FER-ovci nakon diplome na burzi rada budu najdulje oko tri mjeseca. "Stvarno se ne bojim kada je to u pitanju", kaže zagrebačka studentica. Još za vrijeme preddiplomskog studija, mnogima od njih stižu ponude za poslove u IT tvrtkama. Kako bi bili još konkurentniji na tržištu, u planu je uvođenje studija na engleskom jeziku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koji se tiču i umjetne inteligencije i robotike i kriptovaluta recimo, nešto što je jako zanimljivo današnjim studentima, znanost o podacima", govori za RTL Danas prodekanica za nastavu FER-a Mihaela Vranić.

Broj prijava u odnosu na kvotu

Nakon FER-a slijede i ostali zagrebački fakulteti - i to studij poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu, treće je mjesto zauzela medicina, dok urbanizam i arhitektura zanimaju više od 500 maturanata, a tu je i kineziologija. Kada se gleda broj prijava u odnosu na upisnu kvotu, situacija je drukčija među favoritima maturanata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/dc690000-bf30-11eb-bb6a-3e26d199199b/original

Najtraženiji studiji

"Trenutno je najpoželjniji studij logopedije, znači na 50 upisnih mjesta trenutno imamo prijavljenih čak više od tisuću kandidata. No, za razliku od toga prošle godine u ovo vrijeme najpoželjniji studij bio je na studiju kineziologije - izobrazba trenera" , tvrdi Željka Plužarić iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Koji je i ove godine pri vrhu prioriteta za maturante. Najmanje je interesa za privatna učilišta, visoke škole i veleučilišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KOJA IRONIJA: Grad Zagreb organizira online norijadu, a na Jarunu mjesecima masovna partijanja; 'Ako se može na Bandićev sprovod…'

Postoji kontinuirani interes za pojedine studije

"Nekako vidimo jedan kontinuirani interes za logopediju, medicinski fakultet, filozofski fakultet, psihologija i engleski jezik. Dakle, na neki način vidimo da naši studenti biraju one vrste zanimanja koje im možda jamče sigurnija zapošljavanja", objasnila je za RTL Danas rektorica riječkog Sveučilišta Snježana Prijić-Samaržija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadnji podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pokazuju da se najviše traže radnici u održavanju, konobari, prodavači, čistačice i medicinske sestre. No, u budućem zanimanju odlučit će sami maturanti, a njih skoro 32.000 prijavljenih morat će 1. lipnja pisati prvi ispit iz državne mature.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo