STRUČNJAK ZA SIGURNOST /

Mate Laušić za RTL Danas: 'Opcije rješavanja slučaja otetog Hrvata vrlo su skromne'

Nastavlja se drama oko Tomislava Salopeka, Hrvata otetog u Kairu koji u sinoć objavljenom videu podružnice Islamske države moli egipatske vlasti da mu spase život. O cijelom smo slučaju u RTL-u Danas razgovarali stručnjakom za sigurnost Matom Laušićem

6.8.2015.
18:41
VOYO logo

Nastavlja se drama oko Tomislava Salopeka, Hrvata otetog u Kairu koji u sinoć objavljenom videu podružnice Islamske države moli egipatske vlasti da mu spase život. 

Za 30-ak sati ističe rok u kojem su ga islamisti naumili pogubiti, ako se ne ispune njihovi zahtjevi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako u Ministarstvu vanjskih poslova to ne žele potvrditi, prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić navodno je sa Salopekovom suprugom otputovala u Kairo  tražiti pomoć u njegovom oslobađanju.

O cijelom smo slučaju u RTL-u Danas razgovarali stručnjakom za sigurnost MatomLaušićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska Vlada tvrdi da čini sve što može, no što realno može učiniti?

"Nisu velike mogućnosti djelovanja, bilo na diplomatskom, bilo na političkom području. Vjerujem da čine sve, ali opcije rješavanja ovog slučaja su vrlo skromne. Postoje tri opcije - udovoljavanje zahtjeva otmičara od strane egipatske vlade, što mi se čini nevjerojatnim; nasilno oslobođavanje žrtve od strane specijalnih postrojbi, što također smatram nerealnim; te da dođe do promjene zahtjeva otmičara, da ublaže zahtjeve i da dođe do dobijanja na vremenu".

U kojem je uopće položaju Hrvatska u odnosu na Egipat i što mogu učiniti egipatske vlasti s obzirom na svoju unutarnjopolitičku situaciju?

"Hrvatska nema ekonomsku ili političku snagu da izvrši pritisak na egipatske vlasti. Možemo ići na prijateljsku osnovu, Možda se uz pomoć SAD-a, koji je ponovno uspostavio dobre odnose s Egiptom, ili Francuske može nešto postići. Ali, Egipat ima tvrde stavove prema ovim grupacijama i mislim da ni politički ili neki drugi pritisci ne bi dali rezulatat".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoje špekulacije da ovo možda nije prava Islamska država - sumnajte li vi u to? Rekli ste i da sumnjate da je Tomislav Salopek otet namjerno?

"Nakon što su te vijesti objavljene i ja sam se promišljavao o obje ove situacije. Jesu li znali da se radi o Hrvatu ili su samo oteli jednoga zaposlenika francuske kompanije, ili im državljanstvo bilo potpuno nebitno. Ovog trenutka sam sve više uvjeren da se radi o ogranku Islamske države".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo