ČETIRI U BORBI ZA NAGRADE / Matanić nije jedini - u Sarajevo ide čak šest hrvatskih filmova

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Sarajevo Film Festival pokrenut je 1995., pred kraj četverogodišnje opsade Sarajeva, s ciljem obnove civilnog društva i održavanja kozmopolitskog duha grada

22.7.2015.
13:18
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, koji će se održati od 14. do 22. kolovoza, prikazat će se šest hrvatskih filmova, od čega četiri u natjecateljskom programu na čelu sa "Zvizdanom" Dalibora Matanića, te još dva u ostalim selekcijama.

Matanićev film, koji je nedavno osvojio nagradu žirija u Cannesu, gdje je u programu "Izvjestan pogled" imao svoju svjetsku premijeru, natjecat će se za nagrade u kategoriji dugometražnih igranih filmova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon odličnih kritika i prijema publike ta, ovim prostorima bliska, priča o ljubavi opterećenoj povijesnom naslijeđem, nominirana je i za Nagradu Lux Europskog parlamenta, a u Sarajevu će imati regionalnu premijeru.

U konkurenciju je uvrštena i manjinska koprodukcija Ines Tanović, "Naša svakodnevna priča", što je svjetska premijera tog filma o obitelji čiji je svakodnevni život oslikan kroz sevdalinku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kategorija dokumentarnog filma donosi dva domaća filma - "Lijepo mi je s tobom, znaš" Eve Kraljević, koji je redateljica snimila o svojoj sestri s Downovim sindromom, i manjinska koprodukcija "Snovi se vraćaju kući" Mladena Mitrovića, koja će u Sarajevu imati svjetsku premijeru.

Za tu priču o ponovnom susretu grupe nekadašnjih Sarajlija koji su se nakon 1987., kada su prvi put snimani, raselili po cijelom svijetu, ekipa filma obišla je deset zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nenatjecateljskom programu "U fokusu", posvećenom regionalnoj kinematografiji, prikazat će se dugometražni prvijenac "Ti mene nosiš" Ivone Juke, sastavljen od triju priča o odnosima kćeri i očeva, koji je u kino distribuciji pogledalo više od 7.000 gledatelja, a nedavno je prikazan i na festivalu u Karlovym Varyma.

Isti program donosi i hrvatsku manjinsku koprodukciju "Ničije dijete" Vuka Ršumovića, višestruko nagrađivani film nastao prema istinitim događajima o dječaku kojeg su u bosanskim planinama pronašli lovci, nakon čega je završio u domu za nezbrinutu djecu u Beogradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sarajevo Film Festival pokrenut je 1995., pred kraj četverogodišnje opsade Sarajeva, s ciljem obnove civilnog društva i održavanja kozmopolitskog duha grada.

Svake godine posjeti ga oko 100.000 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo