MINISTAR FINANCIJA / Marko Primorac poručio gradonačelnicima i načelnicima: 'Ne dižite porez na plaće, imate dovoljno novca!'

Image
Foto: Mrko Lukunic/PIXELL

Veliki gradovi uglavnom dižu porez na dohodak kako bi kompenzirali gubitak od prireza

26.10.2023.
14:41
Mrko Lukunic/PIXELL
VOYO logo

Ministar financija Marko Primorac poručio je gradonačelnicima i načelnicima sljedeće: "Nema nikakvog govora o gubicima nakon ukidanja prireza. Zato nije nužno da gradovi i općine povećavaju porez na dohodak. Ako netko i diže taj porez, sigurno nema razloga da to bude u maksimalnom iznosu", rekao je u ekskluzivnoj izjavi za 24 sata.

Image
Foto: Davorin Visnjic/ PIXSELL
Image
Foto: Davorin Visnjic/ PIXSELL

Marko Primorac

Kako pišu, veliki gradovi uglavnom dižu porez na dohodak kako bi kompenzirali gubitak od prireza. To znači da će građanima manje rasti plaće. Vlada ukida prirez, a gradovima i općinama je ostavljen raspon poreza koji mogu uvesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević iz Možemo je predložio najviše mogući porez koji potpuno kompenzira gubitak prireza od 18 posto. Zagrepčani će tako biti najoporezivaniji u Hrvatskoj. Drugi po poreznom opterećenju će biti stanovnici Rijeke čiji gradonačelnik Marko Filipović (SDP) predlaže povećanje poreza na dohodak u ekvivalentu 12 posto prireza, Ivica Puljak u Splitu se odlučio za kombinaciju, uvodi porez na dohodak koji odgovara prirezu od 7,5 posto, a sada je on iznosio 15 posto. HDZ-ov osječki gradonačelnik Ivan Radić je odlučio ne povećati ni malo porez nakon što se ukine prirez od 13 posto.

Image
Foto: Lovro Domitrovic/Pixsell
Image
Foto: Lovro Domitrovic/Pixsell

Gradovi koje vodi oporba tvrde da će biti u gubicima poreznom reformom, te da zato moraju zamijeniti prirez višim porezom na plaće. Primorac je objasnio zašto to ipak nije tako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'NEMA NIKAKVIH BAD GUYS' /

Primorac odbacio tezu da se reformom 'prebacuje loptica': Pojasnio je kako će funkcionirati povećanje plaća

"Prihodi od poreza na dohodak i prireza rasli su u prosjeku 20 posto u 2022. u odnosu na 2021. U 2023. će rasti i više. Prosječno oko 25 posto. Sljedeće godine očekujemo daljnji rast poreza na dohodak zbog povećanja plaća koje će opet biti značajno. Plaće su ove godine rasle preko 14 posto, a sljedeće godine će rasti barem dodatnih devet posto. Zato, ako netko kompenzira sadašnji prirez višim porezom, ne mora to učiniti u maksimalnom iznosu. U svakom slučaju, baš svatko od načelnika i gradonačelnika može bar malo spustiti porez, u to uopće nema sumnje. Kompenzacija na maksimalne stope je daleko od nužde i čista je politička odluka i poruka", rekao je za 24sata.

Spomenuo je da "jedna grupacija nije konzistentna".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Mrko Lukunic/PIXELL
Image
Foto: Mrko Lukunic/PIXELL

Marko Primorac

"Iz rasprave u Saboru se vidi da se jedna grupacija snažno zalaže za povećanje osobnog odbitka kojim bi porasle plaće i prigovara što on nije još viši, a istodobno njihovi gradonačelnici ne žele rasteretiti građane snižavanjem stopa poreza na dohodak", zaključio je.

Kako pišu, taj osobni odbitak trenutačno iznosi 530 eura, a od Nove godine će biti 560 eura. To znači da nitko do tog iznosa ne plaća porez na dohodak(sada i prirez). Neoporezivi iznos od 560 eura se uvećava za svako dijete i uzdržavanu osobu, pa tako primjerice zaposlena osoba s dvoje djece i prosječnom plaćom od 1100 eura, sada plaća tek 1,5 eura poreza i prireza u Zagrebu, a u ostalim gradovima i općinama manje. Od Nove godine neće plaćati niti to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Ukidanje prireza nema smisla. Ovo nije reforma. Najsiromašniji će sami financirati vlastito povećanje plaća

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo