'MLADOST-LUDOST' /

Radićeva stranka zove se kao i queer udruga. Dali mu savjet: 'Umjesto Domino efekta, izazvat će DNO efekt'

Image
Foto: Pixsell/Canva

Udruga Domino već godinama organizira događaje i inicijative čiji je zajednički cilj jačanje LGBTIQ zajednice u Hrvatskoj.

25.9.2024.
13:08
Pixsell/Canva
VOYO logo

Mario Radić i ostali bivši članovi Domovinskog pokreta nakon izlaska iz DP-a osnivaju novu stranku. Zvat će se Dom i Nacionalno okupljanje - DOMiNO. Na predstavljanju stranke i njezinog imena Radić je rekao:

"DOM je obitelj. DOM je zavičaj. DOM je domovina. DOM je mjesto gdje počinju sjećanja i gdje se rađaju snovi. DOM je simbol sigurnosti, pripadnosti, ukorijenjenosti, tradicije i stabilnosti. Nacionalno okupljanje nit je koja veže narod i zemlju, objedinjuje nacionalne interese, jedinstvo i suverenitet. Snaga i odlučnost, jasna vizija i konkretno djelovanje, spajaju se u Dom i Nacionalno okupljanje – stranku kojoj je cilj pokrenuti lavinu dalekosežnih pozitivnih učinaka za hrvatski narod i Hrvatsku. Dom i Nacionalno okupljanje – donosi rješenja. Konkretna. Jasna. Crno na bijelo", priopćeno je iz stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell

Radić je rekao kako će pokrenuti ‘DOMiNO-efekt‘ koji će imati dalekosežne pozitivne učinke. Na to misli na jačanje gospodarstva, zaštite obitelji, nacionalne sigurnosti i suvereniteta.

"Kada jednom postavimo pravi temelj, kada izgradimo čvrst DOM – svi segmenti društva će se povezati u jednu funkcionalnu, snažnu cjelinu", uvjeren je Radić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki drugi Domino...

Ipak, jedan drugi Domino već je godinama poznat javnosti. To je Udruga Domino koja godinama organizira događaje i inicijative čiji je zajednički cilj jačanje LGBTIQ zajednice u Hrvatskoj, kako navode - za život bez diskriminacije. Poznati su kao organizatori queer festivala, tiskaju slikovnice duginih boja, a upravo se u Zagrebu u njihovoj organizaciji održava Queer MoMenti – trodnevni kino program dugometražnog filma koji se temelji na “recentnim queer filmovima, prikazanima na prestižnim filmskim festivalima”.

Kako oni gledaju na to što će se sad u medijskom prostoru naći još jedan 'Domino' i hoće li javnost možda biti zbunjena dvostrukom 'Dominom' kazali su:

"Domino je organizacija koja djeluje više od dvadeset godina i sustavno svojim radom doprinosi jačanju vrijednosti pravednijeg društva koje je temeljeno na prihvaćanju različitosti. Naši programi i aktivnosti su naveliko prepoznati u javnosti pa pojavu nove organizacije imena Domino vidimo kao posvetu i odraz poštovanja prema našem dosadašnjem radu i kao podršku za budućnost. Počašćeni smo da jedna tako mlada organizacija na ovaj dirljiv način želi približiti vrijednosti borbe protiv ksenofobije, homofobije, transfobije i rodno uvjetovanog nasilja svojim članovima i široj javnosti. Mi smo, kao starija i iskusnija organizacija, uvijek spremni podržati mlade i ambiciozne inicijative i primjerom i savjetom.

Naš bi prvi savjet bio bi da se imena trebaju pažljivo birati i da je mnogo točniji akronim njihove organizacije DNO (Dom i Nacionalno Okupljanje) i da je time izvjesnije da će umjesto domino efekta izazvati DNO efekt, kao i svaka desnica novih obećanja. Međutim, mladost-ludost, kako se kaže. Možda je ovo samo faza divljanja prije nego postanu ozbiljniji", kazao nam je Zvonimir Dobrović, predsjednik udruge Domino.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KOPIRALI MARINE LE PEN? /

Otkriveno ime Radićeve nove stranke, sad je jasna pozadina plakata 'crno na bijelo'

Image
KOPIRALI MARINE LE PEN? /

Otkriveno ime Radićeve nove stranke, sad je jasna pozadina plakata 'crno na bijelo'

'Ovo nismo isisali iz malog prsta'

Kontaktirali smo i Marija Radića. On apsolutno ne vidi problem i ne vjeruje da će ih itko povezivati sa spomenutom udrugom.

"Nismo mi Domino, mi smo Dom i nacionalno okupljanje. I skraćenici je jasno odvojeno DOM i NO", kazao nam je. Na pitanje hoće li javnost biti zbunjena kazao je: "Mislim da će biti najviše zbunjeni ovi u vrtiću što igraju domino", našalio se te dodao: " Mi smo ovo radili s fokus-grupom, radili smo profesionalno, tako da znamo sve moguće zamke i nezamke, ovo je bilo ispitano na svjetskom nivou. Ovo smo radili, nismo iz prsta isisali", uvjeren je Radić u snagu imena nove stranke kojoj je na čelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Još jedna banda više na političkoj sceni'

Čitatelji Danas.hr-a također su primijetili da bi skraćenica za Dom i nacionalno okupljanje, mogla biti - DNO.

Na anketno pitanje - Nova stranka Marija Radića zove se DOMiNO. Na što vas asocira ta riječ?- odgovarali su:

"Ako ćemo po početnim slovima riječi koje čine puni naziv stranke, a možda i po nečem drugom, skraćenica bi trebala biti DNO"

"Domino me asocira na damu Dominu s bičem i kožnom odjećom s visokim potpeticama"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ma tko bi više normalan za DP i Domino glasao. Isti su svi"

"Naziv "Domino", podsjeća me samo na još jednu bandu više na domaćoj političkoj sceni koja neće ništa dobro napraviti, nego će neki od njih samo dobro živjeti na grbači naroda"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Domino me podsjeća na domino-efekt. Rasule se stranke, niču ko gljive poslije kiše i doveli su do toga da ljudi ili više ne budu izlazili na glasanje ili će svi dat glas HDZ -u ili SDP-u, jer sve druge su žestoka prevara i nastaju samo zbog uzimanja novca iz proračuna i da naprave kaos na političkoj sceni"

"Asocira me na pjesmu Ive Robića".

Domino ili Čovječe ne ljuti se?

Radićev bivši stranački kolega Stipo Mlinarić Ćipe također je dao svoje mišljenje o nazivu nove stranke. Na novinarsko pitanje što misli o imenu nove stranke koju su osnovali odbjegli članovi Domovinskog pokreta rekao je da ga DOMiNO podsjeća na dječju igru i da bi bilo bolje da Radić igra 'Čovječe ne ljuti se'.

POGLEDAJTE VIDEO: Mario Radić obratio se novinarima prije izbora i najavio: 'Imat ću 70 posto glasova'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo