HRVAT NA VRHU HIMALAJE / Mario se zaražen koronom popeo na Mount Everest: 'Gore je -40, ruke ne osjećate''

Image
Foto: screenshot RTL Danas

Mario je šesti Hrvat koji se popeo na vrh Himalaje

29.5.2021.
12:29
screenshot RTL Danas
VOYO logo

Mario Celinić, šesti Hrvat koji se popeo na Mount Everest, sletio je na zagrebački aerodrom. Ovog planinara ni koronavirus koji je dobio nije zaustavio u njegovoj namjeri da se popne na vrh svijeta. Na aerodromu su ga dočekali obitelj i prijatelji, izvještava RTL Danas.

'Krivi korak može značiti kraj'

Nakon nšto je zagrlio obitelj, Mario se na kraju naklonio Stipi Božiću. Božić se davne 1979. na Božić popeo na vrh svijeta po zapadnom grebenu, smjeru kojeg nitko prije ni poslije njegovog tima nije popeo. Bio je tada prvi Hrvat i 85 čovjek na svijetu koji je osvojio Mount Everest. Učinio je to još jednom deset godina kasnije. Istim smjerom s kojeg je vrh sada dohvatio i Mario.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/02735162-c065-11eb-80df-e6143435965e/original

Mario je šesti Hrvat na Mount Everestu

"Ja sam ga penjao s južne strane što je malo lakše, a on ga je popeo sa zapadne strane bez logistike zato sam mu se naklonio, za to moraš biti malo nadčovjek", rekao je s oduševljenjem alpinist Celinić. Mario za RTL Danas kaže bilo je mnogo teže nego što je mislio da će biti. Svaki pogrešan korak na vrhu  može značiti kraj. 

"Nema spašavanja gore od onih težih situacija gore je ta da morate prolaziti pokraj tih mrtvih alpinista. To izgleda tako da su oni doslovce pored staze ili pored konopa i vi tu morate proći", objašnjava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Popeo se zaražen koronom

No, vratio se kao drugi Hrvat koji je osvojio najviši vrh svijeta. Na visinu od 8.848 metara popele su se još osim Stipe Božića i četiri djevojke. "Bio sam svjestan toga da sam se popeo, ali i malo u strahu jer sam znao da je to tek pola puta. Nismo se mogli ni slikati nakon 30 sekundi ni ruke ne osjećate da bi uhvatili fotoaparat. Gore je minus 40, a s vjetrom imate osjećaj da je i -60", kaže Mario.

Tijekom trotjednih priprema ispenjali su nekoliko okolnih vrhova do 6.000 metara. Nakon što su stigli u bazni kampa test na koronu pokazao je da je Mario pozitivan. Uz njega je bio Božić te mu je svaki dan slao vremensku prognozu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Točno su išli u vrijeme kad se moglo. dobro su uboli jer da su išli jedan ciklus kasnije ne bi se popeli. Ovi iza njih nisu", tvrdi Božić te dodaje da je danas oprema bolja, ali da je planina uvijek ista i da nosi svoje opasnosti.

Preko 50.000 dolara Mario je platio svoj uspon na vrh Himalaje, a osim Mount Everesta, odlučio je osvojiti sedam najviših vrhova na sedam kontinenata. Peti mu je upravo Mount Everest, a već za dva tjedna planira dalje na Denali smješten u Sjevernoj Americi, izvještava RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo