PRODAJA DUGOVA / Marić objavljuje rat utjerivačima dugova u Hrvatskoj: Za mnoge ta vijest ipak dolazi prekasno

Image
Foto: RTL / PIXSELL / Shutterstock

Agencije su se u naplati dugova često pokazale bitno brutalnijima od banaka

2.10.2020.
8:48
RTL / PIXSELL / Shutterstock
VOYO logo

Ministarstvo financija je odlučilo da će jače poticati banke da građanima i tvrtkama otpisuju nenaplative kredite umjesto da ih prodaju agencijama za naplatu duga, pa bi, ako banke prihvate ponuđenu ruku, time mogle dužnicima skinuti s vrata agencije koje su puno upornije od banaka u utjerivanju duga.

Image
BANKA GA 'UBIJA' /

Splićanin prodaje bubreg zbog dugova

Image
BANKA GA 'UBIJA' /

Splićanin prodaje bubreg zbog dugova

Ministarstvo Zdravka Marića odlučilo je u prijedlog izmjena zakona o porezu na dobit ugraditi mehanizme koji bi banke trebali potaknuti na to da građanima i tvrtkama u sljedećem razdoblju otpišu dug, za što im se nudi smanjenje osnovice za naplatu tog poreza u punom iznosu otpisanih potraživanja, piše Novi list dodajući da se o tome prethodnih tjedana nije razgovaralo u javnosti kada su spominjane izmjene poreznih pravila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dosad su banke imale mogućnost umanjiti poreznu osnovicu za plaćanje poreza na dohodak u visini otpisanog nenaplativog kredita, ali su morale dokazati da su prethodno poduzele sve kako bi taj kredit naplatile.

Sada država, bez dokaza o pokušaju naplate uz sve raspoložive mehanizme, nudi smanjenje osnovice za otpisana potraživanja, koja uključuju i glavnicu i kamate, a koje je banka prethodno tretirala kao nenaplative, pa je u skladu s propisima HNB-a za te kredite napravila i umanjenje vrijednosti i rezervaciju u svojoj bilanci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takav se otpis može napraviti za sve fizičke i pravne osobe koje nisu povezane s bankom, ali otpis mora biti konačan, odnosno banka se više ne smije pokušati naplatiti od dužnika.

Banka je zapravo tvrtkama i građanima i njihovim jamcima dužna dostaviti pisanu izjavu o prestanku njihove obveze u visini otpisa, a taj se otpis ni za dužnike neće tretirati kao primitak pa im na njega neće biti naplaćen porez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Cilj ovoga Prijedloga zakona je utjecati poreznim propisom na poboljšanje položaja dužnika, građana i poduzetnika, a što se postiže konačnim otpisom potraživanja, a ne prodajom kreditnog plasmana agencijama za otkup potraživanja'', navodi se u obrazloženju Ministarstva financija.

No, za građane i građanke te tvrtke čiji su dug banke već prodale agencijama, koje ga dosad ustrajnije nastoje naplatiti od banaka, ovaj zakon dolazi prekasno. U posljednjih desetak godina tako je prodano gotovo 37 milijardi kuna duga, od čega tri četvrtine, otpada na poduzeća, a jedna četvrtina što je manje od 10 milijardi kuna na građane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo