gost RTL-a Danas /

Marić o poreznoj reformi: 'Kada se stvore mogućnosti PDV na svu hranu spustit ćemo na jednaku stopu'

Ministar je kazao kako građanima s najnižim dohotkom šteti regresivni efekt poreza te da će Vlada ispraviti tu nepravdu

11.9.2018.
19:06
VOYO logo

Čovjek u čijim su rukama državne financije i jamstva ministar financija Zdravko Marić, bio je gost RTL-a Danas. Ministar Horvat već danima obećava plaće za kolovoz radnicima Uljanika i 3. Maja, a Marić je objasnio kako gleda na davanje jamstava za brodogradilišta kako bi se isplatile plaće.

"Vlada je ispunila svoje obećanje i ispuniti će i drugu plaću. U isto vrijeme, nije samo stvar aktualnog trenutka, trebamo voditi brigu o jamstvima za gradnju brodova u prošlosti. O tome sam proteklih dana govorio kada je bilo govora da će se gradnja 4 broda otkazati, a država je za njih u proteklim vremenima izdala jamstva. Imamo slučaj da je jamstvo izdano prije tri godine, dio sredstava je povučen, a brod se nije počeo raditi", kazao je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi i da će Vlada učiniti sve da se isplati plaća za rujan. "Vlada nije sudjelovala u odabiru strateškog partnera te plana programa restrukturiranja, sada u ovakvim oklonostima kao manjinski dioničar dovedeni smo u situaciju da se od nas stvaraju velika očekivanja", kazao je.

"Pitate me kakvo je stanje s držanim financijama i jamstvima. Ako govorimo o modelu gdje država jamči za izgradnju broda i on se napravi to je u redu. Ali ako mi kao i porezno obveznici jamčimo, a da izgradnja broda niti počne niti se dovrši, pitanje je je li takav model održiv", tvrdi Marić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar se osvrnuo i na poreznu reformu. Nakon završene javne rasprave o poreznoj reformi, najviše primjedbi upućeno je na paket mjera koje se odnose na oporezivanje plaća. Sada se sve plaće veće od 17.500 kuna oporezuju po stopi od 36  posto, ta granica se pomiče na 30. 

I dalje je teško braniti činjenicu da se pogoduje onima koji imaju velike plaće, a ministar tvrdi kako on to govori još od 2016. kada je Vlada prezentirala prvi paket mjera. 

"Govorimo o istoj poreznoj reformi, trećem krugu poreznog rasterećenja. Cijelovita sveobuhvatna priča koju smo zacrtali tada i provodimo je 3. godinu za redom. Govorimo tko bolje ili lošije prolazi. U paketu smo predložili mjeru koja će doprijeti do građana, poglavito sa nižim primanjima. Oni koji imaju niska primanja nažalost njih ne možete prepoznati u porezu na dohodak. 

Jedini način kako do njih doprijeti je sa prijedlogom mjere, a to je spuštanje stope poreza na dodanu vrijednost na svježe meso, svježu ribu, voće i povrće i pelene smo dodali, a u okviru rasprave koje smo vodili uz E-savjetovanje gdje smo primili 605 prijedloga, odradili smo niz sastanaka sa Hrvatskom udrugom poslodavaca, HGK, Sindikatima, Uredom predsjednice, dobili smo komentare i predložili Vladi da se krug proširi i sa dijelom svježih jaja", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje o daljnjim pojeftinjenjima, ministar je kazao kako je tržište garancija za njih. "Zašto smo išli s tom mjerom? Jer umanjujemo regresivni efekt poreza na dodanu vrijednost. Važan je jer ga svi plaćamo jedanko nevezano na primanja koje imamo. 

Građanima s najnižim dohotkom on najviše škodi i stvara nepravdu. Ovim promjena nepravdu ispravljamo. Ovo je nastavak mjera koje smo započeli, spuštanje stope PDV-a na isporuku električne energije, odvoz smeća. Ako se sjećate spustili smo PDV i na impute u poljoprivrednoj proizvodnji, a sada na dobar dio hrane. Ti su segmenti u osobnoj potrošnjoj svakog kućanstva poglavito onih s najnižim dohodcima relativno najviše zastupljeni. Jedan od sljedećih krugova trebao bi voditi, kada se stvore fiskalne mogućnosti, da se kompletna hrana spusti na jednaku stopu", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar je i objasnio znači li to da apelira na trgovce da smanje cijene. "Bit će apela, ali to je jedna stvar, a druga je u pravom smislu tržište. Rekao sam da je jedan od maloprodajnih lanaca koji se bavi isporukom i distribucijom pelena jasno rekao da će spustiti cijenu. Prvi koji napravi svi će to slijediti. Mi ćemo skupa učiniti sve jer konkurencija je nesmiljena, poglavito u maloprodaji hrane, a to su elementi koje svi konzumiramo ali osjetit će ih oni koji imaju najniži dohodak", kazao je Marić.

Ministar je komentirao i obrušavanje poduzetnika na prijedlog povećanja osnovica za doprinose za direktorske plaće budući da se direktno ide i na one koji imaju male tvrtke. 

"Bit će dorade, ali je bilo i krivih shvaćanja. U prva tri dana od postojećih 605 komentara, 70 je bilo na istu odredbu nakon koje je, kada sam javno pojasnio, stala rasprava. Nigdje se u draftu zakona nije propisivalo koliko će tko morati plaću isplatiti, rekli mo da samo korigiramo osnovicu. 

Situacija koju smo imali prije ostaje dalje da nevezano na osnovicu, vi odlučujete koliko ćete plaću dati. Javno sam rekao da ćemo sukladno komentarima napraviti prijedlog i on je kao takav na tragu da se ne mijenja ništa poduzetnicima, direktorima i članovima Uprave koji su prijavljeni na puno radno vrijeme. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imate situaciju da za 12 minuta dnevno prijave ili 48 kuna doprinosa mjesečno imate pravo na puno zdravstveno i mirovinski staž. One ćemo koji su na nepuno radni vrijeme svesti na razinu kao i one koji su na puno radno vrijeme uz izuzetke. Mirovljenici su izuzetak, oni po Zakonu imaju pravo biti umirovljenici i 4 sata raditi", kazao je.  

Marić je komentirao i masovno bježanje ugostitelja iz sustava PDV-a nakon što je PDV na ugostiteljstvo dignut s 13 na 25 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedna od pojavnih oblika, njega adresiramo poreznim izmjenama, a to je situacija da kada pređte prag za ulaz u PDV koji smo digli na 300 tisuća kuna automatski ulazite u sutav PDV-a, a ne da se čeka iduća godina. Tu smo imali situacije da se mijenjaju pravni oblici iz j.d.o.-a se ide u drugi, ista djelatnost isti ljudi. Uz to, ja ću uvijek naglasak staviti na prevenciju i razgovore s poreznim obveznicima. On koji ponavljaju porezna uprava tu ne može imati strpljenja", kazao je ministar.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo