OTIŠAO U 105. GODINI / Manolićeva kći za Danas.hr: 'Umro mi je na rukama'. Nedavno je primio bolesničko pomazanje

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Prije šest godina Manolić, u svojoj 98. godini, podvrgnuo se sekvenciranju genoma kao jedan od najdugovječnijih ljudi

15.4.2024.
10:19
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Manolićeva kći Zrnka potvrdila nam je da je bila s njim u trenutku kad je preminuo. "Umro mi je na rukama jutros", rekla ja za Danas.hr. Teško joj je govoriti jer je pod dojmom odlaska oca.

U prosincu prošle godine svećenik je bio kod Josipa Manolića, jednog od najistaknutijih političara hrvatskog suvremenog doba, te mu dao sakramente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svećenik ga je posjetio na vlastiti zahtjev, pri punoj svijesti. On se ispovjedio te dobio odrješenje grijeha, pisao je tada Večernji list. Inače, Manolić je proživio je nekoliko ratova i 41 premijera, a svi su se godinama pitali koja je tajna njegove dugovječnosti. Prije šest godina Manolić, u svojoj 98. godini, podvrgnuo se sekvenciranju genoma.

"Ipak spadam među neke od dugovječnijih ljudi u našim uvjetima pa su me vjerojatno zato i zapazili", kazao je Manolić. Molekularni biolog Kristian Vlahoviček poslao je njegovu krv na analizu u Južnu Koreju, a zatim analizirao rezultate sekvenciranja. Zaključak je bio - Manolić je zdrav i vitalan čovjek.
"Gospodin Manolić ima dosta očuvan genom u smislu toga da nema puno mutacija i da nismo pronašli jako specifičnu ili opasnu mutaciju po njegov metabolizam", kazao je tada Vlahoviček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
LJETO 1942. GODINE /

Manolić o prvom susretu s Tuđmanom: 'Povučeni, samozatajni cvikeraš, ali kad progovori zna o čemu govori'

Image
LJETO 1942. GODINE /

Manolić o prvom susretu s Tuđmanom: 'Povučeni, samozatajni cvikeraš, ali kad progovori zna o čemu govori'


To istraživanje je vrlo korisno jer rezultati govore o genetičkom naslijeđu osobe. U Skandinaviji sekvenciranje koriste za otkrivanje genetski nasljednih bolesti u vrlo ranoj fazi nakon rođenja.

'Sjećam se kad me majka dojila'

Manolić tako nije naslijedio nikakve loše gene, nego samo one dobre ili neutralne. Dobroj slici pripomogla je, uvjeren je, i prehrana od malih nogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dugo godina sam se hranio majčinim mlijekom, U kući je postojao mali tronožac na kojem je ona sjedila i mene dojila. To mi je ostalo u pameti. Ne mogu reći koliko mi je godina već bilo, ali vjerojatno mi je bilo već toliko da sam ja mogao dogurati taj stolčić do majke", prisjetio se svojedobno Manolić.

POGLEDAJTE VIDEO Josip Manolić za RTL otkrio zašto bi predsjednici Grabar-Kitarović zabranio baviti se politikom

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo