ŠTO TO NIČE NA REMIZI? Stručnjakinja tvrdi: / 'Meni to zapravo izgleda kao vanzemaljska struktura koja se spušta na Zemlju'

Image

Investitor, koji inače živi u Miamiju NAMA-u je već očistio od grafita i poručio: 'Radimo na novim idejama.

21.5.2020.
16:54
VOYO logo

Mnogi se pitaju što to niče na Remizi, a Marina Pavković, stručnjakinja za urbani razvoj za RTL kaže: ''Prva asocijacija mi je da je to zapravo arhitektonski Borg. Vanzemaljska struktura koja se zapravo spušta na Zemlju i sauga ova dva nebodera koja se već tu na Remizi nalaze i daruje im jednu kolektivnu svijest uvjeravajući ih da će im sada biti bolje, a zapravo će im biti puno gore nego što im je sad''.

Na prvi pogled neprepoznatljiva, to je zapravo stara NAMA na trešnjevačkoj Remizi koja je mijenjala izgled kroz desetljeća, a promjena je čeka i u budućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SKUPINA ARHITEKATA PROKUŽILA BANDIĆA I HDZ: /

GUP zapravo izgleda još gore, metropola se prema ovome drastično mijenja

Image
SKUPINA ARHITEKATA PROKUŽILA BANDIĆA I HDZ: /

GUP zapravo izgleda još gore, metropola se prema ovome drastično mijenja

I dok stanari okolnih zgrada, nisu htjeli komentirati jednu od mogućih vizura Trešnjevke, nekim prolaznicima ondje projekt se sviđa i ističu da je već odavno potrebna obnova.

Investitor, koji inače živi u Miamiju NAMA-u je već očistio od grafita i poručio: ''Radimo na novim idejama. Zahvat u prostoru će biti umjeren i urbanistički opravdan, te u svakom slučaju temeljen na GUP-u''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Držićevoj bi trebale niknuti nove zgrade. Naime, kvadarata ukupno kao dvije ''Mamutice'' projekt Dubai na Savici već je prošao javnu raspravu, pokrenuto je ishođenje lokacijske dozvole, a prema važećem GUP-u ima status gradskog projekta.

Na zelenoj površini je predviđena garaža

''To u konačnici znači da neki privatni investitor, koji se pojavljuje kao investitor Dubaija na Savici, ovdje može graditi što hoće i koliko hoće, a predviđena je gradnja visine od 29 do 36 katova'', objašnjava arhitektica Suzana Dobrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na zelenoj površini je predviđena garaža na devet katova na kojima će počivati neboder, hotel i poslovni prostori, ukupno 174 000. kvadrata. Investitori nam nisu odgovarali na pozive.

"Ruši se Velesajam kompletno sravnjava sa zemljom, ruši se Hipodrom i gradimo Grad u gradu, Zagreb City ili Zagrebački Manhattan'', tako je prije godinu dana govorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. No, pobunili su građani i struka, uslijedila je politička igra HDZ - Bandić pa nije donesen GUP koji je bio preduvjet kako bi potencijalni investitor - iz Emirata na Hipodromu zabio prvu lopatu. Prošli tjedan istekao je rok iz spornog Memoranduma Zagreba s tvrtkom Eagle Hills - sve je sada pod velikim upitinikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Osobno i kao struka sam i za greenfield investicije i za brownfield investicije, kao što je ova na Remizi, ali problem je u tome što se one kod nas pretvore u blackfield, znači crne rupe koje škode svima i susjedstvu i građanima i zagrebačkom urbanizmu kao takvom'', kaže Pavković.

I dok je sva pažnja bila usmjerena na zagrebački Manhattan i preuređenje Remize, na Dubaiju se potiho i vrijedno radilo pa je to i jedini izgledni projekt iz rubrike "svjetsko, a naše".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo