NIJE ZNAO ZA STICK / Malenica o Mamićevim navodima da je davao mito: 'Očekujem da se Sessa i ostali suci očituju o optužbama'

Vjerujem da će nadležna tijela u što kraćem roku provjeriti Mamićeve navode i sadržaj sticka, kazao je ministar pravosuđa Ivan Malenica

17.3.2021.
13:19
VOYO logo

Ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica komentirao je jučerašnji istup bjegunca od hrvatskog pravosuđa Zdravka Mamića koji je suce Županijskog suda u Osijeku i predsjednika Vrhovnog suda optužio da im je dao mito. 

"Radi se o zaista teškim optužbama. Mamić je naveo da postoji neki stick koji je dao nadležnim tijelima. Vjerujem da će nadležna tijela u što kraćem roku provjeriti Mamićeve navode i sadržaj sticka koji meni, u ovom trenutku nije poznat, a ne bi ni trebao biti poznat", kazao je Malenica i dodao da se nada da će institucije u što kraćem roku utvrditi istinitost tih Mamićevih optužbi za koje je ponovio da su "teške i ozbiljne".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treba li suspendirati prozvane suce? 

Naglasio je da sada Državno odvjetništvo mora provjeriti te materijale koje su dobili. "Oni će provjeriti sadržaj tih materijala i utvrditi jesu li ti navodi istiniti i sukladno tome pokrenuti proceduru koja im stoji na raspolaganju. Meni i dijelu izvršne vlasti takvi mehanizmi ne stoje na raspolaganju", kazao je. 

Image
Ne prestaje /

Bjegunac Mamić nastavlja s teškim optužbama sudaca i poručuje: 'Na vama je! izvucite zaključke, pridružite se borbi'

Image
Ne prestaje /

Bjegunac Mamić nastavlja s teškim optužbama sudaca i poručuje: 'Na vama je! izvucite zaključke, pridružite se borbi'

Na pitanje trebaju li ti suci biti suspendirani sa svojih dužnosti, dok se ne provjere optužbe, Malenica je odgovorio da je to pitanje za DSV. "Teške su optužbe. Kada bi se tako na svakakve optužbe na račun pojedinih sudaca reagiralo suspenzijom, ne znam gdje bi došli", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jesu li institucije dovoljno brzo reagirale?

Mamić je kazao da je stick poslao DORH-u i USKOK-u još u listopadu prošle godine. 

Na pitanje jesu li institucije dovoljno brzo reagirale, s obzirom da je otada prošlo pet mjeseci, Malenica je odgovorio da ne zna sadržaj sticka i koliko taj sadržaj traži reakciju nadležnih tijela i ponovio da oni moraju provjeriti istinitost kako bi izašli s nekakvim zaključkom. "Pitanje za DORH je koliko brzo su trebali ili mogli ili će reagirati", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malenica do jučer nije znao za Mamićeve optužbe

"Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa, kao i svi ostali koji su spomenuti u Mamićevim navodima, se trebaju očitovati", rekao je i odgovorio da ne zna jesu li sada Đuri Sessi manje šanse za ponovni izbor na čelo Vrhovnog suda. Uvjeren je da će DORH u svojoj proceduri ispitati suce koje je Mamić teško optužio za primanje mita. 

"Očekujem da se Sessa očituje o Mamićevim optužbama. Ovo nije prvi puta da je Mamić spominjao Sessu... Od svih očekujem očitovanje", kazao je Malenica koji tvrdi da za to nije znao dok jučer Mamić nije iznio optužbe na konferenciji za medije u Mostaru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Mamić je iznio optužbe na račun sudaca dan nakon što mu je Vrhovni sud pravomoćno potvrdio presudu od šest godina i pol godina zatvora zbog izvlačenja novca iz Dinama. Mamić je uoči izricanja prvostupanjske presude otišao u BiH te je otada nedostupan hrvatskim vlastima. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo