MAJKA GIMNAZIJALCA IZ SIRIJE ZA NET.HR: / 'Moj sin i dalje ne vjeruje da su mu zabranili put u Rim, silno je tužan'

Image
Foto: Pixsell

'Moj sin silno je tužan i razočaran jer mu je zbog postupka slovenskih policajaca propalo maturalno putovanje. To je nešto čemu se svako dijete veseli.

4.10.2017.
19:37
Pixsell
VOYO logo

'Prije ovog putovanja pitali smo u veleposlanstvima Italije i Slovenije ima li potrebe da mu vadimo vizu. Odgovorili su nam da nisu sigurni, no da im se čini da mu viza nije potrebna. I u školi ', ispričala je za Net.hr majka zagrebačkog gimnazijalca porijeklom iz Sirije kojeg su u subotu kasno navečer slovenski policajci zaustavili na granici dok je s prijateljima krenuo za Rim.

Putovnica za strance ne vrijedi van zemlje?

Dječaku je zabranjen ulazak u Sloveniju budući da je imao putovnicu za strance. Potvrđeno nam je to i iz Policijske uprave Novo Mesto. Prema njihovoj izjavi dječak se nalazio među putnicima autobusa koji je 30. rujna oko 22.30 sati stigao na granični prijelaz Obrežje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZAGREBAČKI ŠKOLARCI VRIŠTALI I PLAKALI NA SLOVENSKOJ GRANICI: /

Sirijca koji s njima ide u razred izvukli iz busa i zabranili mu prolaz

Image
ZAGREBAČKI ŠKOLARCI VRIŠTALI I PLAKALI NA SLOVENSKOJ GRANICI: /

Sirijca koji s njima ide u razred izvukli iz busa i zabranili mu prolaz

'Naši su djelatnici državljanu Sirije zapriječili ulazak u schengenski prostor. Tijekom granične kontrole putnik u autobusu hrvatskih registracijskih oznaka pokazao je putovnicu za strance, što ju je izdala Republike Hrvatska. U njoj je imao dozvolu za boravak u Hrvatskoj. Ta dozvola izdana mu je na temelju supsidijarne zaštite', objašnjavaju iz policije u Novom Mestu. Supsidijarna zaštita alternativa je azilu, te strancima koji se ne mogu vratiti u svoju domovinu zbog straha da bi im tamo mogao biti ugrožen život, omogućuje da žive u Hrvatskoj.

Za schengenski prostor potrebna je viza

'Za ulazak u Sloveniju svi stranci, koji imaju putne isprave za strance, moraju imati i vizu. Nju se može ishoditi u slovenskom diplomatsko-konzularnom uredu u inozemstvu. Državljanin Sirije nije u svojoj putonici imao vizu za ulazak u schengensko područje', navodi slovenska policija i naglašava kako njihovi policajci nisu provjeru obavljali u autobusu već u policijskoj postaji. Nikakva sredstva prisile tijekom toga nisu uporabljena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nakon što je putniku zabranjen ulazak u Sloveniju, vozač autobusa je državljanina Sirije odvezao na teritorij Hrvatske gdje ga je preuzela obitelj. Autobus je, nakon toga, nastavio putovanje', odgovoreno je iz Policijske uprave Novo Mesto na upti Net.hr-a.

Dječakova majka potvrdila nam je da je njezin suprug otišao tijekom noći na granicu po sina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenski policajci bili su bezobrazni

'U toj brzini slučajno je iz autobusa uzeo krivu torbu. Kada se pokušao vratiti da zamjeni torbe, kako djevojka čiji je kofer slučajno uzeo, ne bi otišla u Rim bez odjeće, nisu ga pustili. Bili su užasno bezobrazni. Na kraju smo ipak pronašli način da pošaljemo tu torbu u Rim', opisala nam je dječakova majka koja za ovakav slučaj vraćanja s graničnog prijelaza još nikada nije čula. Ističe da je turistička agencija koja je organizirala putovanje imala popis s imenima putnika i nitko ih ni na što unaprijed nije upozorio.

Sada zajedno sa suprugom traži način kako da utješi sina, na čije je školovanje u Hrvatskoj jako ponosna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Da nismo došli u Hrvatsku neposredno prije nego što je krenuo u sedmi razred sigurno bi imao bolje bodove i više šanse za upis, čak i u neku bolju zagrebačku gimnaziju. No i ovako smo ponosni na njega, jer je dobio pohvalnicu iz hrvatskog jezika. A i mlađi sin, osim što je uspješan u osnovnoj školi, uspješno se bavi nogometom i među najboljim je golmanima'.

MUP RH: Žao nam je što je do ovog došlo

Kasno poslije podne oglasio se i hrvatski MUP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Uzimajući u obzir da je maloljetnik bio dio grupe koja je organizirano putovala i činjenicu da Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske nije upoznato od strane slovenske policije s režimom granične kontrole kada su u pitanju osobe s odobrenom supsidijarnom zaštitom u RH, izražavamo žaljenje zbog situacije u kojoj se našao maloljetnik očito zbog striktne primjene EU Direktive od strane slovenske policije', priopćeno je. U pitanju je Direktive 2011/95/EU Europskog parlamenta i vijeća od 13. prosinca 2011. godine kojom je pripisano da se osobe pod supsidijarnom zaštitom mogu slobodno kretati unutar zemlje koja im je zaštitu dala, ali se državama članicama daje i pravo da posebno reguliraju ulazak tih osoba iz drugih zemalja na svoj teritorij.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo