MAJKA CURICE (9) KOJU ŽUPNIK NE ŽELI PRIČESTITI: / 'Zna da je bolesna, a i kuvertu je znao uzeti'

Image
Foto: Vedran Sitnica / Zadarski list
28.3.2018.
14:36
Vedran Sitnica / Zadarski list
VOYO logo

Don Srećko Petrov, župnik Župe sv. Šimuna i Jude Tadeja te ekonom Zadarske nadbiskupije, kazao je, pred njezinim vršnjacima devetogodišnjoj Aurori Pavić da u svibnju neće, poput njih, moći primiti sakrament prve pričesti jer je previše izostajala sa crkvenog vjeronauka.

Župnika u tom stavu nije pokolebala ni činjenica da je djevojčica i s nastave izostala čak 193 sata, ali ne zbog nevaljalosti ili dječjeg hira već zbog bolesti. Aurora, naime, od rođenja boluje od GERB-a, refluksa želuca, astme i aberantnog trahealnog bronha zbog čega otežano diše i ima česte upale pluća te aspirira hranu, piše Zadarski list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imao sam i bolesniju djecu na vjeronauku"

"Dijete nije bilo na 22 sata vjeronauka, a djeca su govorila da je hodala po selu i školi. Znam da ima zdravstvenih problema, ali ipak je trebala doći, imao sam i bolesniju djecu na vjeronauku", laički je dijagnosticirao don Petrov u izjavi za Zadarski list.

Dodao je da nije pripremljena za prvu pričest te da će je pričestiti nagodinu. Također je odbacio tvrdnje da joj je pred ostalom djecom na vjeronauku rekaod a ne može pristupiti prvoj pričesti. Majka djevojčice, Ana Pavić, tvrdi drugačije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moje dijete došlo je prošli tjedan na crkveni vjeronauk da bi je župnik prozvao pred svom djecom zbog nedolazaka i objavio na kraju sata da se neće pričestiti, iako zna za našu situaciju i zna da je ona bolesna. Posljednji put kad je bio kod nas u prosincu na blagoslovu kuće nije imao problem uzeti kuvertu sa stola, i tada je vidio da ja ležim nepokretna", kazala je Aurorina majka.

Ona boluje od teškog oblika artritisa koji je ponekad danima prikuje uz krevet, Hodgkinovog limfoma zbog čega od ljetos ide na kemoterapije te od polineuropatije, kao posljedice kemoterapije. Njezina i Aurorina bolest financijski su iscrpile obitelj, dok je Anin suprug i Aurorin otac u međuvremenu ostao bez posla. Zbog svega toga, Ana pola preporučene terapije (ulje industrijske konoplje, dijete LCHF prehranom, liječenje barokomorom...) uopće ne koristi. Uza sve to, roditelji često vode Auroru na kontrole u Rijeku. Za sve to, kaže kaže Ana Pavić, zna i njihov župnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŽUPLJANI ODAHNULI NAKON SKANDALA: /

Protjeran svećenik koji nije želio pričestiti dječaka s Downovim sindromom

Image
ŽUPLJANI ODAHNULI NAKON SKANDALA: /

Protjeran svećenik koji nije želio pričestiti dječaka s Downovim sindromom

Image
Foto: PIXSELL / ilustracija, Marijan Sušenj
Image
Foto: PIXSELL / ilustracija, Marijan Sušenj

"Osjećala sam se ružno i bilo me sram"

Djevojčica za koju je don Petrov procijenio da ove godine nije spremna primiti sakrament prve pričesti u školi je, unatoč brojnim izostancima, vrlo dobra učenica. Za razliku od župe, u školi imaju razumijevanja za njezine zdravstvene tegobe pa izgubljeno gradivo ona nadoknađuje na dopunskoj nastavi.

Odluka don Petrova prilično ju je pogodila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na kraju sata rekao mi je da se neću pričestiti. Osjećala sam se ružno i bilo me sram", kaže djevojčica.

Kada je čula za župnikovu odluku i način kako je to djevojčici priopćio, ogorčena majka otišla je k njemu da mu još jednom objasni obiteljsku situaciju. Priznaje da su pritom pale i teške riječi s njezine strane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na moje pitanje zašto, don Petrov je rekao da neće pričestiti Auroru jer nije dolazila na vjeronauk. Tražila sam potvrdu da se pričesti negdje drugdje, ali i to mi je odbio dati. Rekao je da mama treba zvati svaki put kad je Aurora bolesna, ali mama je bila na neurologiji i u toplicama cijelo ljeto. Probali smo u više navrata doći i do nadbiskupa Puljića, međutim to se pokazalo nemogućom misijom. Dobili smo nekoliko puta njegova tajnika, tako da je on upoznat s problemom, ali nitko ništa nije poduzeo", kazala je majka djevojčice.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo