STUKINJA ZAGREBAČKOG ŽUPANIJSKOG SUDA / Maja Štampar Stipić poslala poruku ministru Malenici: 'Nemamo uvjete za rad, Ministarstvo mora riješiti problem'

'Prisutni su prostorni problemi, tehnički problemi...', kazala je sutkinja Štampar Stipić

16.10.2022.
21:15
VOYO logo

Sutkinja zagrebačkog županijskog suda Maja Štampar Stipić, koja je donijela presudu Ivi Sanaderu u slučaju INA-MOL, u RTL-u Danas reporterki Ivani Ivandi Rožić komentirala je maratonske sudske procese.

Štampar Stipić je komentirajući suđenje Sanaderu objasnila zašto je ono trajalo toliko dugo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad se uzmu u obzir sve okolnosti zašto to traje tako dugo, vidi se da tu nema greške suda i da to nije zato što suci nisu radili. Presude INA-MOL, Hypo i Fimi Media su donijete u prvom stupnju i ukinute. Što se tiče Fimi Medie, nju je ukinuo Vrhovni sud, a Hypo i INA-MOL Ustavni sud i predmet je vraćen na početak. Obzirom na složenost predmeta, normalno je da novi suci koji su dobili predmet u rad su trebali to proučiti i krenuti u novo suđenje", kazala je Štampar Stipić.

Na pitanje koliko je teško sucima kada su u pitanju eksponirani slučajevi, Štampar Stipić je kazala da suci moraju donijeti odluku na temelju Zakona i dokaza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada su kamere u sudnici ne možete to ignorirati, vidite da se to prati i na neki način je to možda pritisak, ali ne u smislu odluke koju će sudac donijeti", kazala je Štampar Stipić.

Kazala je i da objave u medijima nisu utjecale na njezinu odluku po pitanju Sanadera i sam tempo suđenja. Prisjetila se i kako je izgledao cijeli slučaj i otkrila je li bila pod pritiskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu je bilo više otegotnih okolnosti. Drugooptuženi Hernadi, kada sam dobila predmet u rad, zastara je prijetila. Tu je trebalo ekspresno riješiti postupak. Na početku je to izgledalo gotovo nemoguće. Nije me bilo strah donijeti odluke. To je nešto što je Zakonom o kaznenom postupku dopušteno i što kao sudac moram koristiti da bi onemogućila zlouporabu prava obrane. U ovom postupku je obrana od samog početka pokušala sve da bi odugovlačila postupak i da se predmet ne uspije završiti do zastare što smo kao Vijeće koje je sudilo to njima onemogućili procesnim rješenjima koje smo zajedno primjenjivali. To je bilo kažnjavanje odvjetnika, odluke da se rasprave snimaju što je bila jako dobra odluka jer smo time skratili trajanje rasprave, mogli smo slušati umjesto jednog svjedoka dva. Rasprave su bile zakazivane po 4 puta tjedno i trajale su po cijeli dan. Iduća otegotna okolnost je bila da svi svjedoci nisu bili samo iz Hrvatske nego i iz Švicarske i Mađarske pa smo morali koordinirati s tim državama, njihovim pravosudnim tijelima. Uspjeli smo u roku sve presuditi, presuda je postala pravomoćna, odbijena je Ustavna tužba protiv prvooptuženog Ive Sanadera", kazala je.

Štampar Stipić je oslobodila Ivicu Todorića, sudila Josipu Klemmu, ali i bivšem policijskom načelniku Željku Dolačkom čije je suđenje ostalo upamćeno po donošenju pile na sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bile su tri pile na raspravi. Donio ju je tužitelj, donio je okrivljeni pilu, bila je pila u spisu kao dokaz. Pila koju je donio bila je ključna da ga se osudi", kazala je Štampar Stipić.

Na pitanje je li joj teško donositi neke odluke, Štampar Stipić objašnjava da se za takvo što treba detaljno proučiti sudski spis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije jednostavno nekom izreći kaznu zatvora u bilo kojem trajanju", tvrdi.

Komentirajući uvjete za rad po pitanju sudaca, Štampar Stipić je kazala da suci u zadnje dvije godine rade u otežanim uvjetima zbog potresa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prisutni su prostorni problemi, tehnički problemi da se mogu snimati rasprave što je predviđeno izmjenama Zakona o kaznenom postupku. Te uvjete nemamo, Ministarstvo pravosuđa mora donijeti odgovarajuće odluke u vezi toga i riješiti taj problem. Smatram da sudski službenici i namještenici su važna karika u cijelom lancu tog našeg posla jer bez njih se ne može i da se poboljšaju njihovi ekonomski uvjeti. Na taj način i uz primjenu svih zakonom dopuštenih mehanizama da se onemogući odugovlačenje rasprave, postiglo bi se još brže i efikasnije vođenje kaznenih postupaka", kazala je Štampar Stipić.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo