POLOVICA TESTIRANIH POZITIVNA / 'Magareći kašalj' se širi, a novo žarište je u - Zagrebu! 'Dovoljno je provesti sat vremena sa zaraženom osobom'

Od 1. listopada testiralo se oko 1100 građana

20.11.2023.
18:07
VOYO logo

Hripavac se i dalje širi Hrvatskom, a najviše slučajeva te zarazne bolesti protiv koje je cijepljenje obvezno je u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Ovaj vikend, naime, bilježi se porast i u gradu Zagrebu. Kako javlja Danas.hr, svakim je danom sve veća gužva za testiranje.

U prosjeku dnevno se testira 150 do 200 ljudi, kazala je epidemiologinja Tatjana Nemeth Blažić, a od 1. listopada pa sve do danas, testiralo se oko 1100 građana. Što se tiče broja pozitivnih ljudi, dodala je, svaki dan je drugačije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PREKO 500 SLUČAJEVA! /

Hripavac se širi cijelom Hrvatskom, takvo povećanje broja oboljelih ne bilježi se zadnjih 30-ak godina

Image
PREKO 500 SLUČAJEVA! /

Hripavac se širi cijelom Hrvatskom, takvo povećanje broja oboljelih ne bilježi se zadnjih 30-ak godina

"To se razlikuje iz dana u dan, ali kreće se od 30 posto pa do 50 posto pozitivnih nalaza od testiranih tih 150-200 u danu. Mi smo u petak, 17. studenoga, imali prijavljenih oko 620 ukupno slučajeva oboljenja od pertusisa, i preko vikenda od 17. do 20. imamo 40-ak novih prijava oboljenja, dakle sada imamo oko 660 prijavljenih slučajeva pertusisa", kazala je Tatjana Nemeth Blažić.

'Oko 300 je u Splitsko-dalmatinskoj županiji i oko 250 u Gradu Zagrebu'

Najviše slučajeva je u Splitsko-dalmatinskoj županiji i Gradu Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od tih 600 i nešto slučajeva, 300-ak je u Splitsko dalmatinskoj županiji i oko 250 u Gradu Zagrebu, od ovih novih od petka do danas je velika većina iz Grada Zagreba, negdje oko 86 posto novih slučajeva je iz Zagreba", rekla je epidemiologinja.

"Pertusis je bolest koju prouzrokuje bakterija, dakle to je respiratorna infekcija, bliski kontakt s osobom lice u lice, duži kontakt, dakle obiteljski i kućni kontakti, ili ako je netko prenoćio sa zaraženom osobom ili ako je provedeno više od sat vremena sa zaraženim. Također, ako je bila u direktnom kontaktu s respiratornim izlučevinama iz nosa zaražene osobe prilikom puhanja nosa ili kihanja", zaključila je Tatjana Nemeth Blažić o zarazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo