Stiglo objašnjenje / Mađari se oglasili o spornom napisu u Rijeci: 'Netočno je preveden i pogrešno protumačen'

Image
Foto: Zsolt Szigetvary/MTI via AP

Iz hrvatskog ministarstva su rekli da su Hrvatska i Mađarska dvije susjedne države koje povezuje višestoljetna zajednička povijest

8.6.2020.
13:14
Zsolt Szigetvary/MTI via AP
VOYO logo

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) reagiralo je na "neprimjereni napis" u Budimpešti kojim se svojata hrvatski teritorij, a mađarsko veleposlanstvo odgovorilo je da je on netočno preveden i pogrešno protumačen, priopćio je u ponedjeljak MVEP.

Hrvatsko je ministarstvo priopćilo kako je putem veleposlanstva u Budimpešti reagiralo "prema mađarskim kolegama zbog novootkrivene spomen-ploče s neprimjerenim napisom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mađarski premijer je otvorio spomenik "Mađarske kalvarije" povodom 100. godišnjice potpisivanja sporazuma u Trianonu kojim je mađarska izgubila dvije trećine teritorija. 

Velika Mađarska na spomeniku obuhvaća dijelove današnje Hrvatske, Srbije, Slovenije, Slovačke, Austrije, Rumunjske i Ukrajine, s navedenih 12,5 tisuća gradova, sela i općina koje su do 1920. bile dio mađarskog dijela Austro-Ugarske, iako u velikom dijelu nisu nikad imali mađarsko stanovništvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rijeka - mađarsko more"

Mediji su tijekom vikenda izvijestili da se na spomeniku vidi i ploča s natpisom "Rijeka – mađarsko more".

Iz mađarskog veleposlanstva u Hrvatskoj stiglo je objašnjenje kako se radi o netočnom prijevodu "koji je uzrokovao pogrešna tumačenja", priopćilo je hrvatsko ministarstvo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravi prijevod, tvrdi mađarsko veleposlanstvo, trebao bi glasiti "Rijeka – Na more Mađari", a riječ je o navodnom citatu iz istoimenog novinskog članka koji je 1846. napisao pjesnik i političar Lajos Kossuth da bi potaknuo izgradnju željezničke pruge i opisao ljepote mora i primorja. 

U priopćenju hrvatskog ministarstva stoji kako su Hrvatska i Mađarska dvije susjedne države koje povezuje višestoljetna zajednička povijest, a da je grad Rijeka „neupitne zemljopisne i državne pripadnosti Republici Hrvatskoj“, što se „ne može dovoditi u pitanje“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Komentirao i Crodemoskop /

Bernardić: 'Orban je Plenkovićev prijatelj. Takva izdajnička politika se nije vodila od Hedervaryja'

Image
Komentirao i Crodemoskop /

Bernardić: 'Orban je Plenkovićev prijatelj. Takva izdajnička politika se nije vodila od Hedervaryja'

"Osuđujemo radnje koje unose probleme i nemir u dobrosusjedske odnose umjesto da jačaju suradnju s pogledom u budućnost. Po ovoj temi, mađarski veleposlanik u Zagrebu pozvan je na razgovor u ministarstvo vanjskih i europskih poslova", zaključuje se u priopćenju. 

Mađarski je premijer Viktor Orban u svibnju, upućujući na Facebooku dobre želje maturantima pred ispit iz povijesti, objavio kartu Velike Mađarske koja uključuje i dijelove Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo