MACRON DOLAZI U HRVATSKU: / Službenog posjeta nije bilo 18 godina, najavio i o kojim temama će se pričati

Image
Foto: AFP

Macron je istaknuo da cijeni činjenicu što Plenković govori francuski i voli Francusku i njegovu privrženost toj zemlji koju je pokazao dok je u Parizu bio na diplomatskoj službi

16.10.2018.
15:58
AFP
VOYO logo

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je u utorak u Parizu prije susreta s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem da će sljedeće godine posjetiti Hrvatsku, naglasivši da Zagreb i Pariz imaju odlične odnose i da se tek ponekad - u sportu, nađu na suprotnim stranama.

"Europa se ne gradi samo u Bruxellesu nego u svim prijestolnicama zemalja članica EU-a i stoga ću se odazvati vašem pozivu da tijekom sljedeće godine posjetim Hrvatsku. Službenog posjeta nije bilo već 18 godina, što smatram određenom aberacijom", rekao je Macron u izjavi novinarima prije razgovora s hrvatskim premijerom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PREDSJEDNIK MACRON SE SASTAO S HEROJEM KOJEG SLAVI FRANCUSKA: /

Malijcu će dati državljanstvo, posao i sve potrebne dokumente

Image
PREDSJEDNIK MACRON SE SASTAO S HEROJEM KOJEG SLAVI FRANCUSKA: /

Malijcu će dati državljanstvo, posao i sve potrebne dokumente

Macron je istaknuo da cijeni činjenicu što Plenković govori francuski i voli Francusku i njegovu privrženost toj zemlji koju je pokazao dok je u Parizu bio na diplomatskoj službi.

O čemu će razgovarati?

Najavio je da će razgovarati o temama koje su na dnevnom redu ovotjednog summita EU-a - brexitu, migracijama, eurozoni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su važne teme i za Hrvatsku koja nastoji ući u šengenski prostor i eurozonu. Želimo također razgovarati o stanju na zapadnom Balkanu, gdje također imamo puno zajedničkih interesa i volju da dovedemo do napretka. Mislim da je to važno za stabilnost naše Europe i za napredak više zajedničkih europskih projekata", rekao je Macron.

Istaknuo je da Hrvatska i Francuska imaju u svim stvarima prijateljske odnose i da se tek ponekad nađu na suprotnim stranama - u sportu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima samo jedna stvar koja nas ponekad stavlja na suprotne strane, a to je sport. Prije nekoliko tjedana bio je to nogomet. Ja sam zadovoljan rezultatom, ali priznajem vrijednost i nogometne vještine hrvatske ekipe. Za nekoliko dana ponovno ćemo se sresti u tenisu, u Davis cupu, što pokazuje da smo mi dvije sportske nacije", rekao je Macron.

Pitanje BiH

Hrvatski premijer je rekao da će se osim o poboljšanju bilateralnih odnosa, kako gospodarskih i trgovačkih tako i kulturnih, razgovarati i o stanju u jugoistočnoj Europi, posebice o stanju u BiH nakon općih izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadam se da Hrvatska može računati na potporu Francuske da ispuni svoje ambicije glede šengenskog prostora, što bi se moglo dogoditi tijekom našeg predsjedanja u prvoj polovici 2020. i ulaska u eurozonu, što je cilj negdje pod kraj mandata sljedeće hrvatske vlade. Nadam se da će ovaj posjet, nakon kojeg će uslijediti posjet predsjednice u povodu proslave 100. obljetnice završetka Prvog svjetskog rata, pridonijeti već odličnim odnosima između Hrvatske i Francuske", rekao je Plenković uoči susreta.

"Želio bih da razgovaramo o stanju u Bosni i Hercegovini nakon općih izbora gdje hrvatski narod, kao jedan od konstitutivnih naroda, nije u ravnopravnoj poziciji s ostala dva naroda. Ti izbori su, prema nama, izišli izvan duha Daytonskog sporazuma i ideje koju su imali tvorci toga sporazuma", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je uoči europskog summita 17. i 18. listopada izrazio nadu da će se ovoga tjedna postići dogovor o brexitu.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo