sastaje se s ministarstvom / Macola zbog Mrkija i Brunde želi otvoriti vlastiti ZOO: 'Spasio sam te medvjede i vezan sam za njih'

Lički poduzetnik Željko Orešković Macola, koji medvjede već godinama drži u nastambi iza restorana

3.5.2019.
9:15
VOYO logo

Naranče i jabuke za Macoline medvjede - Brunda i Mrkija. U Korenici su 13 godina, ali ih čeka preseljenje u 60 kilometara udaljeno Kuterovo. Lički poduzetnik ne miri se s odlukom koju je doznao iz medija.

"Ti medvjedi su imali pola kile kad su došli kod mene, kupovao sam mlijeko za djecu i hranio. Spasio sam te medvjede i vezan sam za njih", kaže Željko Orešković Macola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijatelji životinja kažu da Brundi i Mrkiju ovdje nije dobro jer su izloženi buci i stresu te svim vremenskim uvjetima i ograđeni su žicom. 

"Ja bih molio te prijatelje životinja da dođu tu da pogledaju životinje i vide koje oni uvjete imaju. Nastamba u kojoj žive je više nego dovoljna. Ja sam za njih napravio apartmane koji su ukopani u zemlju, to su apartmani oko 100 kvadrata svakom. Taj apartman je pod zemljom i kad on uđe on ima svoj mir", objašnjava Macola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

I nije da se to ne sviđa samo Prijateljima životinja, nego je držanje medvjeda od početka godine zabranjeno i zakonom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujem da puno vlasnika koji drže u nekakvim privatnim neregistriranim vrtovima životinje misle da dobro rade, ali vjerujem da vrlo često nedostaje znanja, jer znanje o divljim životinjama, načinu njihove prehrane, držanja i svega je ipak jedna kompleksna znanost", kaže Damir Skok, ravnatelj zagrebačkog Zoološkog vrta.

Stoga iz Ministarstva poljoprivrede traže način kako premjestiti medvjede i ovih dana šalju veterinare da provjere njihovo zdravlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"...kako se tijekom premještanja ne bi ugrozila njihova dobrobit, s obzirom na to da se radi o divljim te u pojedinim slučajevima i o starijim životinjama. Provedba svih  postupaka je u tijeku i kad se osiguraju svi uvjeti medvjedi će biti premješteni u sklonište Udruge Velebit Kuterevo", kažu iz Ministarstva poljoprivrede.

Posljednih dana sudbinu najpoznatijih medvjeda u državi brojni prate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mede su super, odlično izgledaju, djeuje da su im uslovi za život dobri", kaže Omar iz Sarajeva.

"Mislim da im je tu kao u Zološkom vrtu što se tiče prostora i prehrane", kaže Marko iz Vrbovca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Macola smatra da u Kuterevu neće dobiti potrebnu skrb i kako bi zadržao medvjede podnio je zahtjev za otvanje vlastitog zološkog vrta.

"Nemam komentara za to, otiđite u Kuterovo i provjerite. Nije problem, samo neka idu tamo di imaju dobre uvjete, sigurno neću dozvoliti da idu negdje da budu gladni i da ih netko maltreira. Meni moji medvjedi znače puno", kaže Macola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No novi zakon kaže da im mjesto više nije u ovoj nastambi iza restorana iako su ovdje proveli 13. godina. U ponedjeljak je pozvan na sastanak u Ministarstvo na kojem će se raspravljati o sudbini ovih medvjeda. 

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo