MACOLA ĆE OSTATI BEZ MEDVJEDA? / Ugostitelju prijeti oduzimanje Brunde i Mrkog. On objasnio zašto im je bolje kod njega nego u skloništu

Image
Foto: Boris Ščitar/večernji list/Pixsell

Ugostitelj uvjerava da ima sve potrebne uvjete pa čak i više nego što je to propisano zakonom

4.12.2019.
18:58
Boris Ščitar/večernji list/Pixsell
VOYO logo

Lički ugostitelj Željko Orešković zvani Macola mogao bi ostati bez svoja dva divlja ljubimca, medvjeda Brunde i Mrkog koji sada imaju 13 godina. Jednako toliko godina medvjedi žive u Korenici iza Macolinog restorana. Zašto će mu medvjedi možda biti oduzeti? Po srijedi je zakon koji je početkom 2019. stupio na snagu te propisuje da se u Hrvatskoj medvjedi ne smiju držati u zatočeništvu, nego im dom jedino smiju biti zoološki vrtovi i skloništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga je medvjedica Suzana iz Markovca Našičkog prebačena u bugarsko utočište dok je medvjed Bruno iz Cerne otišao u utočište u Kuterevu, javlja RTL. Još tri medvjeda se nalaze u privatnom zatočeništvu, upozoravaju iz udruge Prijatelji životinja. Dva od ta tri medvjeda su upravo Macolini Brundo i Mrki.

Image
MACOLA NE DA SVOJE MEDVJEDE: /

'Trebam li im izgraditi hotel s pet zvjezdica, ugraditi centralno? Na sve sam spreman!'

Image
MACOLA NE DA SVOJE MEDVJEDE: /

'Trebam li im izgraditi hotel s pet zvjezdica, ugraditi centralno? Na sve sam spreman!'

Macola predao zahtjev za zoološki vrt

Medvjeđa braća došla su kod Macole tako što su mu ih donijeli lovci koji su mladunčad pronašli bez majke. Macola tvrdi da su medvjedi k njemu došli kada su imali tek pola kile pa ih je, kaže, othranio na dudu. Govori i da medvjedi sada imaju dva apartmana pod zemljom, ali i zabavu koja se bazira na igrama. Ugostitelj uvjerava da ima sve potrebne uvjete pa čak i više nego što je to propisano zakonom. Unatoč svemu, početkom ove godine na snagu je stupio zakon koji kaže da medvjedi mogu boraviti jedino u registriranom zoološkom vrtu ili registriranom skloništu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

"Tu je bilo najmanje 50 inspekcija svakakve vrste. Predao sam zahtjev za zoološki vrt, izašao je stručni tim iz Zagreba, dali su mi uvjete koje trebam napraviti, neke sitne korekcije, to je sve napravljeno, sad samo čekam da izađe konačno rješenje", pohvalio se Macola RTL-u.

Prijatelji životinja: 'Nijedni uvjeti ne mogu biti kao oni u skloništima'

Od Željka Oreškovića Macole tražilo se da uz bazene i ljuljačke na oko 2.000 metara ograđenog prostora izgradi i ogradu koja će medvjedima zaklanjati pogled na cestu i restoran. Ipak, Prijatelji životinja smatraju da Macola krši zakon te da bi medvjedi trebali biti u skloništu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

"Nikada, nijedni uvjeti ne mogu biti kao oni u skloništima, u utočištima u kojima medvjedi doslovno imaju prostranstvo, u kojima imaju jedan sasvim drukčiji pristup i gdje medvjedi ne služe za promociju gostionica i slično", rekao je Luka Oman, predsjednik Udruge Prijatelji životinja.

U slučaju da Macola dobije dozvole, njegovi medvjedi neće biti jedine divlje životinje u ličkom zoološkom. Macola poručuje kako uvijek postoji izgubljena mladunčad divljih životinja koja u prirodi sama ne može preživjeti pa on osjeća da im mora priskočiti u pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo