kome odgovaraju novi izbori? / Macan za RTL Danas: 'HDZ je popustio s disciplinom, nisu navikli da moraju bičevati zastupnike'

Nakon viđenog cirkusa i neozbiljnosti tenzije se pokušavaju spustiti i najavljuje se novi pokušaj glasovanja idući petak, ali tanku većinu čeka stroža kontrola

14.5.2016.
18:53
VOYO logo
Image
potrebna čvršća sprega /

Milijan Brkić spašava HDZ: vraća se u Sabor i uzima stranku u svoje ruke?

Image
potrebna čvršća sprega /

Milijan Brkić spašava HDZ: vraća se u Sabor i uzima stranku u svoje ruke?

Iako vladajući i dalje tvrde da većinu u Saboru imaju, već tri tjedna nisu je uspjeli okupiti. Nisu se pojavila čak tri HDZ-ovca. Kontrole očito nema dovoljno pa bi se klupe mogao vratiti Milijan Brkić

"Gospodin Brkić je prije svega jedan sjajan operativac i on je to pokazao radeć kao glavni tajnik imat njega sa sobom, nad sobom je, kako god hoćete na poslu to je jedna sjajna stvar. Vraća li se onda u Sabor? To ja ne znam, to ćete prvo morati pričekati sabor HDZ-a", izjavio je Ivan Šuker, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sabor stranke održava se za dva tjedna, a o podjeli karata ovisiti će mnogo toga. Tenzije u HDZ-u već se osjećaju. Gordan Jandroković i Davorin Mlakar podnijeli su ostavke na mjestima potpredsjednika Kluba HDZ-a. Šef Kluba to neće napaviti, a i spušta loptu prema zastupnicima koji se jučer nisu pojavili. 

"Neki ljudi ako ne mogu biti u Saboru neka podnesu ostavku za milog Boga", kazao je jučer Šuker.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hoće li biti sankcija za ove zastupnika koji se nisu pojavili, jučer ste ih najavljivali, tražili od njih da daju ostavke? Ne, zašto, ja nemam takvo pravo!", dodao je Šuker.

Uz Damira Krstičevića, Željka Glasnovića na glasovanje zbog bolesti nije došao ni HDZ-ovac StevoCulej.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ostavku zbog ovog opravdanog izostanka mislim da, o tom ćemo raspravit gore. Šuker je opravdano ljutit, ali nadam se da će ovaj događaj polučiti da će se u hrvatskome saboru od jučerašnjega dana uvesti neka bolja pravila", kazao je Culej.

Prvo takvo pravilo je onemogućavanje putnih naloga zastupnicima  petkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slijedeći tjedan ćemo imati jedan vrlo, vrlo odlučan sastanak i to će se rješiti. S kim? Unutar Klubova koji čine vladajuću većinu i to ćemo rješiti tako da će u petak imati i kvoruma i sve kako treba svi na poslu", poručio je Ivan Tepeš (HSP AS), saborski zastupnik.

MOST sada ima i dodatan razlog za svoju inicijativu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da plaće saborskih zastupnika ovise o tome koliko se pojavljuju u Saboru. Dva nacrta smo napravili i sa ta dva nacrta ćemo uskoro ići pred hrvatsku javnost", kazao je Miroslav Šimić, predsjednik Kluba zastupnika MOST-a.

Najvažniji zadatak ovog saziva je odabir sudaca Ustavnog suda i to do 7. lipnja. Ako to ne uspiju prijevremeni izbori se ne mogu provesti a odluka o sucima donosi se konsenzusom, što ni u komotnijoj većini i stabilnijoj političkoj situaciji zastupnici dosada nisu uspjeli. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Macan: 'HDZ je popustio s disciplinom, nisu navikli da moraju bičevati zastupnike'

Za komentar o političkoj krizi u Saboru upitali smo političkog analitičara Krešimira Macana.

"HDZ je očigledno malo popustio s disciplinom, smatrali su da je ova većina od 83 lagana, i da se ne mora bičevati zastupnike, kao što se to radi u zapadnim demokracijama", kazao je Macan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Malo previše ležerno shvaćaju ulogu saborskih zastupnika, moraju raditi svoj posao i glasati svaki petak, da stvari u državi počnu funkcionirati", dodaje. Više pogledajte u prilogu!


Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo