IZBORI ZA PREDSJEDNIKA RH 2019. / Macan: 'Kampanja može promijeniti sve, a predsjednica se mora kloniti ispada koji su je koštali glave'

Činilo da je sve riješeno, ali sad kandidati moraju pričati s biračima, a dosad su ih ignorirali, poručio je Macan

10.12.2019.
22:35
VOYO logo

U samom finalu 12 dana prije izbora za predsjednika ili predsjednicu Republike Hrvatske, troje kandidata – Kolinda Grabar Kitarović, Miroslav Škoro i Zoran Milanović vode gotovo mrtvu trku, pokazalo je ekskluzivno istraživanje RTL-a u suradnji s Promocijom plus.

Da je napeto i da bi moglo biti svega, istaknuo je politički analitičar i komunikacijski stručnjak Krešimir Macan, koji je gostujući u RTL Direktu naglasio: ''Sad imamo kampanju i svi se moraju potući za svaki glas''.

''Dosad se činilo da je sve riješeno, ali sad moraju pričati s biračima, a dosad su ih uglavnom ignorirali, no sada im se moraju obratiti nekim novim boljim porukama i reći im zašto trebaju izabrati baš nju ili njega'', kazao je, između ostalog, Macan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ovo su istraživanja, kampanja može promijeniti sve. Svi su u problemu'', istaknuo je te kazao da postoji mogućnost i da Škoro bude u drugom krugu, odnosno da su svo troje ravnopravni za drugi krug.

Što se tiče Milanovića, ''tuku se kandidati na desnici, a on stagnira, njemu treba što veća podrška na lijevoj strani, svaki mu postotak na ljevici treba'', naglasio je Macan.

Upozorio je i da je istraživanja koja su aktualna u medijima teško uspoređivati jer pokazuje neke sasvim suprotne stvari te je naglasio: ''Može se dogoditi da odluči jedan postotak''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

Kad je riječ o Grabar Kitarović, opetovao je: ''Ne smije improvizirati i nema pjevanja, nema kolača, niti takvih ispada jer su je takvi ispadi koštali glave. Ona se mora fokusirati i ako to fokusirano odradi na razini je HDZ-ova rejtinga i najviše će ipak nju HDZ-ovi birači podržati''.

''Moraju se izboriti za poziciju koji je bolji nasljednik Tuđmana jer se smatra da u jezgri HDZ-ovih birača takav ima veću šansu. ... Škoro pokušava stići minus koji ima, a na njoj je da to ne dozvoli. Zato se toliko i tuku oko Tuđmana, tko je veći tuđmanist i veći Hrvat'', kazao je Macan te upozorio da svađa odbija ljude.

Milanović sa strane se sada zato više okreće svojim biračima i pokušava ih pridobiti razgovorom - ''ako on to dobro odradi, ako se ovi potuku na desnici, možda Milanović bude najbolji i onda je pitanje što će se dogoditi. Velika je stvar kako će odraditi kampanju u svojem lijevom dijelu'', smatra Macan i zaključuje: ''Biračima će biti vrlo zanimljivo gledati ovaj dio kampanje''.

Image
Foto: RTL

'Tuđman mi je rekao da sam idiot'

Tijekom 1994. godine Macan je nekoliko mjeseci radio u Uredu predsjednika Tuđmana pa se povodom obljetnice njegove smrti prisjetio kako je izgledala njihova suradnja. ''Pili smo kavu ujutro i komentirali smo stvari. Impresionirao me u par mojih ispada kad je reagirao predsjednički onako kako treba'', kazao je, između ostaloga, Macan, koji je radio i kao tajnik Ministarstva informiranja, a za Tuđmana je rekao i da je bio ''vrlo emotivan''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tuđman se bio naljutio na njega pri objavi vijesti o padu Vukovara. Naime, na dan pada Vukovara cijeli je dan bila sjednica Vlade, jedan novinar Reutersa slušao je sve razgovore i shvatio da se nešto dogodilo, a kada su me pitali što je bilo – ja sam potvrdio da je presječen na pola, nisam rekao da je pao, ali dok je sve prošlo kroz medije … '', kazao je Macan i prisjetio se kako je prema riječima Vesne Škare Ožbolt Tuđman bio pitao koji je idiot to pustio.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo